Εγκαινιάστηκε η Πινακοθήκη του Δήμου Χαλκιδέων

Δράσεις, Νέα / Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 19 Απριλίου, τα εγκαίνια της Πινακοθήκης του Δήμου Χαλκιδέων και παράλληλα της έκθεσης με τίτλο «Η Εύβοια του Δημήτρη Μυταρά: επιλογές έργων από τη συλλογή της ΑΓΕΤ Ηρακλής».

Ένα εμβληματικό βιομηχανικό κτίριο του 1909 μετατράπηκε σε χώρο πολιτισμού και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, φιλοδοξώντας να αποτελέσει πόλο έλξης και σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ζωής της πόλης.

Επιλεγμένα έργα του μεγάλου Χαλκιδέου Ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά που δημιουργήθηκαν για το ημερολόγιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής του 1973, δεν παρουσιάζουν απλά εικόνες της πατρίδας του, αλλά τα προσωπικά του βιώματα, τις μνήμες και τις αναμνήσεις του. Η ζωγραφική του, λιτή και ανθρώπινη, θα προσφέρει στους επισκέπτες όχι μόνο τη χαρά της αναγνώρισης γνώριμων τόπων, αλλά και την απόλαυση της τέχνης ενός σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου. Παράλληλα, στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του Γιώργου Μανουσάκη, του Γιάννη Μιγάδη, του Γιάννη Σπυρόπουλου, του Μανώλη Καλλιγιάννη, του Παύλου Σάμιου και του Αλέκου Λεβίδη, που αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποιότητα της Ελληνικής Τοπιογραφίας.

Ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της Δημοτικής Πινακοθήκης στην πολιτιστική ταυτότητα και στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου ενώ επεσήμανε τις συνολικές προσπάθειες του καταβάλλονται για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου.

Ο Επιμελητής της έκθεσης κ. Κωνσταντίνος Παπαχρίστου σημείωσε το διττό στόχο της έκθεσης : Ο πρώτος, είναι να επισημάνει τη στενή σχέση του ζωγράφου με τον τόπο του, που τον ζωγράφισε με τρόπο βαθιά συναισθηματικό και αληθινό. Ο δεύτερος, είναι να αναδείξει ένα μικρό, έστω, κομμάτι μιας σπουδαίας συλλογής, προσανατολισμένης κυρίως στην ελληνική τοπιογραφία. Η Επικεφαλής Επικοινωνίας του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ Εύη Ιωαννίδου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ευχαρίστησε το Δήμο Χαλκιδέων για την ευκαιρία που έδωσε στην εταιρεία να συμβάλλει στη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της ανάδειξης των έργων ενός σπουδαίου σύγχρονου Έλληνα ζωγράφου, που βρίσκονται στην συλλογή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Παράλληλα, τόνισε τη δέσμευση της εταιρείας, παρά τη δύσκολη συγκυρία, να συνεχίσει να επενδύει και να συνεισφέρει στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 30 Ιουλίου ενώ το ωράριο λειτουργίας για τον Απρίλιο είναι καθημερινά 10πμ-12.30μ και 6μμ-8μμ και τα Σαββατοκύριακα 10πμ-12μμ. Χορηγός της έκθεσης είναι η ΑΓΕΤ Ηρακλής και χορηγός επικοινωνίας το elculture.gr.

Σημειώνεται ότι με αφορμή τα εγκαίνια του κτιρίου, ο Δήμος Χαλκιδέων εξέδωσε με τη συνεργασία των ΕΛΤΑ, αναμνηστικό γραμματόσημο, σε περιορισμένο αριθμό, στο οποίο απεικονίζεται το κτίριο, με πρώτη ημέρα κυκλοφορίας την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης επεσήμανε:

108 χρόνια μετά την ανέγερση ενός Ιστορικού Αλευρόμυλου με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΑ» και 81 χρόνια μετά την ίδρυση του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας, γνωστό σε όλους ως ΑΣΑΧ, βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση, να εγκαινιάζουμε το υπέροχο αυτό κτίριο που θα στεγάσει, μεταξύ άλλων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας.

Κάθε πέτρα και κάθε τοίχος σε αυτό το κτίριο, μαρτυρεί τη δική του ιστορία, κομμάτι της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χαλκίδας και του Νομού μας.

Ο Αλευρόμυλος «Η Δήμητρα» ιδρύθηκε το 1909 με την επωνυμία «Αφοί Ζάχου – Ι.Ν. Καλλιμάνης και Σία». Ο χώρος αποκτήθηκε με αγορά από την ιδιοκτησία Αρίφαγα και Ισμαήλ Ε Ίριποσλού, που καταγράφονται στο Σχέδιο Πόλεως του 1840, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, στη Χαλκίδα.
Αφού κατεδαφίστηκαν τα αντίστοιχα παλαιά Κτίρια, κατασκευάστηκε το εργοστάσιο αλευροποιίας «Δήμητρα».

Αργότερα, η εταιρία, με νέους μετόχους μετονομάστηκε σε «Ανώνυμος Εταιρία Αλευροποιίας», ενώ την ίδια χρονιά, αρχίζει η κατασκευή των στρατώνων στη Σχολή Πεζικού και το έργο αποπερατώνεται το 1911.

Το έτος 1935 ιδρύεται ο ΑΣΑΧ, με μέλη τους αμπελουργούς του Ληλάντιου Πεδίου, πολυάριθμο προσωπικό και επεξεργασία χιλιάδων τόνων σταφυλιών ετησίως, το δε κτίριο του Αλευρόμυλου εντάσσεται πλέον στο συγκρότημα αυτό.

Το 1950, για να ακολουθήσει ο ΑΣΑΧ τη νέα τεχνολογία, κατεδαφίστηκε η βόρεια πτέρυγα του παλαιού εργοστασίου και δημιουργήθηκαν νέες δεξαμενές και μηχανήματα.
Ο Δήμος Χαλκιδέων, εκτιμώντας την ιστορική και πολιτιστική αξία του πρώην Α.Σ.Α.Χ. και θεωρώντας το, κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας, με Δήμαρχο τον σημερινό Γ.Γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτριο Αναγνωστάκη, προέβη στην αγορά του, την 19 Απριλίου του 2004, ακριβώς δεκατρία χρόνια πριν, έναντι του ποσού των 1.760.000 €υρώ. Η αποκατάσταση του κτιρίου πρώην ΑΣΑΧ άγγιξε το 1 εκατομ. € , με ένταξη του έργου και χρηματοδότησή του από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, αλλά και ιδίους πόρους. Το έργο κατά το μεγαλύτερο τμήμα του κατασκευάστηκε τα έτη 2007-2014, επί Δημαρχίας του κ. Αθαν. Ζεμπίλη και ολοκληρώθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής έχει χαρακτηρίσει το σύνολο των υπαρχόντων κτιρίων με τον περιβάλλοντα χώρο του, ως «σημαντικών κατάλοιπων της πρώτης βιομηχανικής φάσης της πόλης των αρχών του 20ου αιώνα, που βρίσκονται επί της παραλίας, σε εξέχουσα θέση στο ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας».

Σε αυτό το κτίριο, με εμφανή τα σημάδια της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και σαφή νεοκλασικά στοιχεία, μπορούσε κανείς ανέκαθεν να διακρίνει μια ιδιαίτερη δυναμική. Αυτά τα στοιχεία, αποτέλεσαν και τη βάση για την αποκατάσταση του διώροφου κτιρίου, με την προσθήκη υπογείου και τη διαμόρφωση – ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου.

Ο Δήμος Χαλκιδέων είναι σήμερα, πολιτιστικά, περισσότερο πλούσιος, αφού διέσωσε και προστάτεψε ένα κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας της Χαλκίδας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς και παραδίδει στους πολίτες ένα πολυχώρο 900 τ.μ..

Στην ευρύτερη περιοχή μας, υπήρξαν σπουδαία απομεινάρια της βιομηχανικής μας ιστορίας, που δεν κατάφεραν να διασωθούν, όπως παλιά ελαιοτριβεία, μύλοι και βιοτεχνίες, που “υπέκυψαν” στο σαρωτικό κύμα της αντιπαροχής και της οικοδομικής μανίας των τελευταίων δεκαετιών.

Για τον Δήμο Χαλκιδέων, τα βιομηχανικά κτίρια προσεγγίζονται ως ιστορικά μνημεία της σύγχρονης ιστορίας και αναφαίρετο κομμάτι του πολεοδομικού ιστού του τόπου μας. Κτίρια όπως αυτό του ΑΣΑΧ, το αρχοντικό Ρενιέρη, η αποθήκη του ΟΣΕ και δεκάδες άλλα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, αποτελούν στοιχεία της ταυτότητάς μας.
Είναι το πρόσφατο παρελθόν μας, που μας καλεί να το διαφυλάξουμε, δείχνοντας στις νέες γενιές, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα μεγάλης πολιτιστικής αξίας.
Γιατί τα οφέλη από κάθε κτίριο που προστατεύουμε, είναι πολλαπλά, με κυριότερα την αίσθηση της πολιτιστικής ταυτότητας, την αύξηση των πολιτιστικών υποδομών, την προσέλκυση εκπαιδευτικού τουρισμού και τελικά την προβολή της πόλης .
Άλλωστε, η διάσωση και ανάδειξη της βιομηχανικής μας κληρονομιάς στοχεύει και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, στη σύνδεσή της με τη σχολική εκπαίδευση και στη δημιουργία μιας διαφορετικής αντίληψης για την επανάχρηση των βιομηχανικών χώρων, με διαφορετικό ρόλο.

Αυτή η επανάχρηση βιομηχανικών κτιρίων αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης αστικής πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου μας , στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας αυθεντικότητας, απέναντι στη μαζική κατανάλωση πολιτισμού. Και αυτή η αυθεντικότητα, συνδέεται με την ιστορική μας συνέχεια και τον αστικό μας πολιτισμό.

Σε όλες τις φάσεις αποκατάστασης του κτιρίου του πρώην ΑΣΑΧ , οι υπηρεσίες του Δήμου μας, μερίμνησαν ώστε οι νέες χρήσεις να εντάσσονται δημιουργικά στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο, να σέβονται την ιστορική του μνήμη και να προωθούν την πολιτιστική του σημασία.

Η έναρξη λειτουργίας του Κτιρίου αυτού σηματοδοτείται από την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Η Εύβοια του Δημήτρη Μυταρά”, με επιλεγμένα έργα από την ιδιωτική συλλογή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, τους εκπροσώπους της οποίας, θερμά ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρηση, όπως και όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ στην σημαντική αυτή ημέρα για τον Δήμο Χαλκιδέων και την πόλη της Χαλκίδας.

Κυρίες και κύριοι,
Κλείνοντας θα μου επιτρέψτε να ανακοινώσω, ότι στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο θα προτείνω, το κτίριο αυτό, να φέρει την επωνυμία [Πινακοθήκη Δήμου Χαλκιδέων «Δ. ΜΥΤΑΡΑΣ»], προς τιμή του μεγάλου Χαλκιδέου Ζωγράφου, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή αυτή.

Ενός Χαλκιδέου που πρώτευσε, διακρίθηκε παγκοσμίως και αναδείχτηκε Δάσκαλος, Φάρος, Εμπνευσμένος Δημιουργός.

Ενός ανθρώπου που αφιέρωσε την ζωή του στην Τέχνη και την Διδασκαλία των νέων.

Τέλος, ο Δήμος είναι έτοιμος να ξεκινήσει συζητήσεις, πρωτίστως με την οικογένεια, για την ίδρυση του «Μουσείου Δ. ΜΥΤΑΡΑ».

Χρήστος Παγώνης

Δήμαρχος Χαλκιδέων

Η τελετή των εγκαινίων

https://www.youtube.com/watch?v=kXNCpZbdORI&feature=share

 

Περισσότερα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP