Μακεδονίας

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Μακεδονίας. (Από το 1978)
Μακεδονία: Η ξακουστή του Αλέξανδρου η χώρα. Αρχαίο ελληνικό κράτος στο νότιο τμήμα της χερσονήσου των Βαλκανίων. Από τον γιο του Δία και της Θυίας Μακεδόνα πήρε τ’ όνομά της.
Η γεωγραφική και ιστορική της πορεία αρχίζει το -2.000 με τους Δωρικής καταγωγής κατοίκους της και κατά τη μακραίωνη πορεία της συχνά έγινε πόλος έλξης πολλών επιδρομέων. Ανάμεσα σ’ αυτούς και οι Πέρσες του Ξέρξη. Στην Τρίτη περίοδο της Μακεδονικής δυναστείας με τον Φίλιππο τον Β’ συνεχιστή του ιδρυτή του βασιλείου του Αργείου Πέρδικα απ’ το -498 και τον Μέγα Αλέξανδρο, που έβαλε τάξη στα πράγματα με την παγκόσμια κυριαρχία του, η Μ. δοξάζεται. Οι Μακεδόνες ήταν ένας λαός συντηρητικός, όμως τόσο ο Φίλιππος ο Β’ όσο και ο Μεγαλέξανδρος τον καθοδήγησαν και άλλαξαν την ιστορία του κόσμου.
Η Μακεδονική κυριαρχία, είχε περισυλλέξει εκτός από τον χρυσό του Παγγαίου όρους, αλλά και αυτόν της Περσέπολης που τον με τις χιλιάδες άλογα και με 5,000 καμήλες μετέφερε ο Αλέξανδρος, ο χρυσός ήταν θεϊκή πεμπτουσία, ήταν ο θεός ήλιος, όπως βλέπουμε στις ανασκαφές τις μεγάλες ποσότητες σε σχήμα βελανιδιάς σύμβολο της βασιλικής των Μακεδόνων ταυτότητας με το ήλιο της Βεργίνας, αλλά και σε πολλούς χρυσούς στατήρες που βρέθηκαν από τον αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο [1919 – 1992] το 1977 στους ασύλητους τάφους των Φιλίππων στην Τούμπα της Βεργίνας. Αυτή η ανασκαφή ήταν η σημαντικότερη στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια με το Άστρο της Βεργίνας να κυριαρχεί να γίνεται σύμβολο της Μακεδονίας, το ανάκτορο των Φιλίππων που βρέθηκε σε ανασκαφές τελευταία ήταν από τα μεγαλύτερα στον τότε κόσμο σε 12.000 στρέμματα, και υπήρξε το κέντρο του ελληνικού. κράτους στον βορά.
Για ν’ ακολουθήσει η Ελληνιστική περίοδος και στην συνέχεια η σκληρή ρωμαϊκή κατάκτηση του μακεδονικού και του υπόλοιπου ελληνικού χώρου, το -2ο αιώνα. Κατά την επόμενη περίοδο, τη βυζαντινή, είχε λαμπρή, επίζηλη θέση μέσα στον αυτοκρατορικό της κορμό. Επόμενοι κυρίαρχοι του τόπου οι Ασιάτες Τούρκοι, οι οποίοι διαμόρφωσαν ζωή των Μακεδόνων με βάση τα δικά τους υπανάπτυκτα δεδομένα. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι του 1912-13 θα φέρουν τη λευτεριά στον τόπο και θα την χρίσουν ως πρωτεύουσα της Μακεδονίας τη Θεσσαλονίκη.
T’όνομα των κατοίκων ήταν εκείνο που προσδιόριζε τ’ όνομα της χώρας, σύμφωνα με τους ιστορικούς Όμηρο Ηρόδοτο και που καθόριζαν τα όρια της χώρας, και όχι ανάλογα με τις κατακτήσεις των κυβερνώντων, κατά καιρούς λόγου χάριν όταν ο Φίλιππος ο Β’ έφθασε μέχρι την Πελοπόννησο, η Μ. δεν έφθανε μέχρι εκεί.
Πόλη που ανέδειξε την μεγάλη μακεδονική αυτοκρατορία, η βασιλίδα Πέλλα, η έδρα της κοιτίδας της δυναστείας των Μακεδόνων Αιγές, στην σημερινή Βεργίνα. Αι Αιγές από τις πολλές αίγες – κατσίκες, ήταν η βασιλική μητρόπολη της Μ.
Κατά την γερμανική κατοχή 1941 – 44 είχε παραχωρηθεί στους συμμάχους τους, τους βουλγάρους.
Η Μακεδονία σήμερα αποτελείται από 13 νομούς και στα βόρεια σύνορά της κατοικείται από Έλληνες, και οι Σλαβομακεδόνες, οι οποίοι ίδρυσαν ένα κρατικό μόρφωμα, που επιχειρούν τελευταία να το νομιμοποιήσουν με το κλεψίτυπο το λαμπρό όνομα της του Αλεξάνδρου ως χώρα Μακεδονία. Αυτή η εκτροπή έχει ζωή 50 χρόνων και συνέβη με το τέλος του Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ο Τίτο, ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, επεχείρησε με αυτό το τέχνασμα να εγείρει αξιώσεις επί της μακεδονικής επικράτειας και της προσπάθειας εξόδου του στο Αιγαίο, με την Μακεδονία του Αιγαίου. Οι Σλάβοι δεν δικαιούνται να εκμεταλλεύονται το μεγάλο πολιτιστικό μακεδονικό αγαθό της ιστορικής Μακεδονίας, διότι στερούνται δικής τους ιστορίας. Κ’ όμως το ΚΚΕ από την ίδρυσή του καλοέβλεπε την Μ. σαν προσκεφάλι για την πρόβλεψη μακεδονικού κρατιδίου και αυτό φάνηκε πιο πολύ στον λεγόμενο εμφύλιο 1946 – 49 .
Τα ποτάμια της την προσδιορίζουν τμηματικά μέσα από τις οροσειρές, όπως ο Αξιός καθορίζει την Δυτική και κεντρική Μ. ο Στρυμόνας την κεντρική και ανατολική τοιαύτη μέχρι τον Νέστο που αποτελεί και το φυσικό οριοθέτημα με την Δ. Θράκη. Αλιάκμονας ο μεγαλύτερος ελληνικός. ποταμός στα νότιο δυτικά.
Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα, χορεύαμε τραγουδώντας στο Δημοτικό.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP