Νεοπτολέμου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Νεοπτολέμου. (Πλησίον της Δημοτικής Αγοράς)
Νεοπτόλεμος: Και Πύρρα – γυναικείο όνομα επειδή είχε ντυθεί με γυναικεία ρούχα όπως είναι γνωστό για να αποφύγει τον Τρωικό πόλεμο – γιος του Αχιλλέα και της ερωτικής σχέσης του με την Δηιδάμεια μία από εφτά κόρες του βασιλιά της Σκύρου Λυκομήδη. Μετά το θάνατο του πατέρα του στην Τροία πείσθηκε από τους Αχαιούς και απ’ τον Οδυσσέα να πάει στην Τροία να πολεμήσει, διότι σύμφωνα με τον χρησμό δε θα μπορούσαν να νικήσουν οι Έλληνες χωρίς τον Νεοπτόλεμο, που θα φορούσε την πανοπλία του πατέρα του και που θα ελάμβανε το όνομα Νεοπτόλεμος (δηλαδή νέος -12 χρονών- πολεμιστής). Άλλη εκδοχή λέει πως ήταν δισέγγονος του Αιακού κατασκευαστή των τειχών της Τροίας και έπρεπε σύμφωνα πάλι μ’άλλο χρησμό να πολεμήσει για να κερδίσουν τους Τρώες. Υπήρξε παρά το νεαρό της ηλικίας γενναίος πολεμιστής, αντάξιος του πατέρα του, μπήκε στο Δούρειο Ίππο μαζί με τον Οδυσσέα, σκότωσε τον Πρίαμο, στην συνέχεια να θυσιάζει την κόρη του Πριάμου Πολυξένη, έλαβε δε ως λάφυρο τη γυναίκα του Έκτορα Ανδρομάχη.
Μετά τον πόλεμο εγκαταστάθηκε στην Ήπειρο και έγινε βασιλιάς των Μολοσσών, από τους οποίους καταγόταν και η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μετά από καιρό, έχασε τη ζωή του, διότι επιχείρησε να καταστρέψει το Μαντείο των Δελφών τα ιερά του θεού Απόλλωνα, σε άλλη εκδοχή πριν εγκατασταθεί στην Ήπειρο παντρεύτηκε την μνηστή του Ορέστη την Ερμιόνη, και ο Ορέστης ανταποδίδει τιμωρώντας τον με εκδίκηση για τον φόνο του Πριάμου και της αρπαγής της μνηστής του Ερμιόνης με την καλούμενη Νεοπτοπόλεμος τιμωρία. Στην ομότιτλη τραγωδία του Σοφοκλή Φιλοκτήτης φαίνεται να πολέμησε μαζί με τον νεαρό Νεοπτόλεμο στην Τροία. Εκεί φαίνεται οι ώριμοι και έμπειροι πολεμιστές και ο Φιλοκτήτης μαζί με ωραιοποιημένα ψεύδη και υποκρισία αποπλανούν την εύπιστη και ρομαντική ψυχή των νέων πολεμιστών. Αυτό έγινε θέμα σε αρκετούς ποιητές – φιλοσόφους να θέλουν τους νέους νάναι τα θύματα των ωρίμων αξιωματικών να θυσιάζονται για τα ιδανικά της αγαπημένης των πατρίδας. Όμως ο πόλεμος από μόνος του είναι εκείνος που κλέβει τα νιάτα απ’ την ζωή, και στερεί τον ανθρωπισμό την πολυτιμότερη αξία της ζωής.
Τη μορφή του Νεοπτολέμου συχνά τη συναντάμε σε αγγεία, βλέποντάς την να σκοτώνει Τρώες πολεμιστές.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP