Αργυροκάστρου

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Αργυροκάστρου.

Αργυρόκαστρο: Πόλη της Νότιας Αλβανίας της Βόρειας Ηπείρου, που πήρε το όνομά του από την εύπορη αρχόντισσα Αργυρώ, η οποία κατά την Βυζαντινή περίοδο δώρισε την περιουσία της για την οικοδόμηση του Αργυροκάστρου.
Στην κατοπινή ιστορική περίοδο η περιοχή είχε γνωρίσει σημαντική οικονομική και πνευματική άνθιση με το ονομαστό Δεσποτάτο της Ηπείρου.
Ο πληθυσμός του Αργυροκάστρου και της ευρύτερης περιοχής του τόπου κατά το πλείστον είναι έλληνες και κατά την τελευταία περίοδο του 18ου αιώνα ήκμασε στα γράμματα και σε άλλους τομείς του δημοσίου βίου. Δυστυχώς όμως, κατά τους ύστερους χρόνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αρκετοί χριστιανοί κάτοικοί του εξισλαμίστηκαν με βίαιο και βάναυσο τρόπο.
Το 1913 η πόλη του Αργυροκάστρου – όπως και οι άλλες περιοχές της Βόρειας Ηπείρου – απελευθερώθηκαν από τον ελληνικό στρατό, όμως το 1914 κατόπιν αποφάσεως της διάσκεψης του Λονδίνου, οι ελληνικές δυνάμεις αποσύρθηκαν και το 1916 παραχωρήθηκε όλη η περιοχή στο κράτος της Αλβανίας. Το ίδιο συνέβη και κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, όταν οι φαντάροι μας έριξαν τους φασίστες ιταλούς στη θάλασσα! Και για τις θυσίες μας στα βουνά της Β. Ηπείρου, και για την ανακοπή των δυνάμεων του Άξονα επί ένα εξάμηνο, οι σύμμαχοί μας ξέχασαν τις υποσχέσεις τους. Έτσι, δυστυχώς η Β. Ήπειρος και το Αργυρόκαστρο δωρίθηκαν ξανά στους Αλβανούς.
Το Αργυρόκαστρο σήμερα βρίσκεται υπό την προστασία της UNESKO, καθώς θεωρείται μνημείο νεοκλασικού οικισμού, διότι τα σπίτια του είναι καλυμμένα με πέτρινες πλάκες.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP