Βουδούρη

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Βουδούρη. (Στο παράλιο τμήμα της πόλης. Από το 1900.)

Βουδούρης Βασίλειος (1840 Χαλκίδα – 1910 Αθήνα): Γόνος πλούσιας οικογένειας της Χαλκίδας του 19ου αιώνα.
Η οικογένειά του καταγόταν απ’ τη Γαράντζα της Μεσσηνίας και εγκαταστάθηκε στη Χαλκίδα το 1715. Με την απελευθέρωση της Εύβοιας το 1831 αγόρασε μεγάλη έκταση γης κοντά στο Μαντούδι εκμεταλλεύτηκε τα μεταλλεία της περιοχής δημιούργησε επαναστατικό στρατιωτικό σώμα που πολέμησε τους Τούρκους. Ο Βασίλης Βουδούρης πολιτικός και βουλευτής Εύβοιας για 35 χρόνια, από το 1875 μέχρι το 1910, πρώτα με το κόμμα του Δεληγιώργη και αργότερα με το αυτό του Χ. Τρικούπη και του Γ. Θεοτόκη. Διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (1892-1895) και Υπουργός Ναυτικών (1899 – 1901), οπότε και ίδρυσε το ταμείο του εθνικού μας στόλου το 1900.
Επί της βουλευτικής του θητείας και μετά και των δικών του παρεμβάσεων γκρεμίστηκαν τα εξαίρετης κατασκευής ενετικά τείχη του Φρουρίου στο στενό του Ευρίπου, στα οποία υπήρχαν και τα τρομερά μπουντρούμια, απ’ όπου όποιος περνούσε απ’ έξω, έπιανε τη μύτη του από την μπόχα και από μαύρες αναμνήσεις της σκλαβιάς και της φυλάκισης Ευβοέων επαναστατών. Η καταστροφή αυτών των μνημείων είναι και το παράλληλο γκρέμισμα της ιστορίας και ταυτότητας της πόλης της Χαλκίδας.
Πριν φύγει από τη ζωή, φρόντισε ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του να περάσει στο Δήμο Χαλκιδέων. Πέθανε το 1910 στο κτήμα του στο Βατώντα Χαλκίδας
Στην διαδρομή της λεωφόρου με μόνο αριστερή ρύθμιση -και δεξιά το μοναδικό θαλάσσιο ευβοϊκό παλιρροιακό ρεύμα να πηγαινοέρχεται- βρίσκονται το κρηπίδωμα, το Μέγαρο Κότσιρα [ σήμερα Δημαρχείο της πόλης]΄ έργο του μηχανικού απ την Κέα Ποθητού Καμάρα. Επίσης βρισκόταν το αυταπόδεικτο ομορφιάς ξενοδοχείο Παλίρροια, του επίσης σπουδαίου αρχιτέκτονα Καμάρα το οποίο δολοφονήθηκε στον βωμό της οικονομικής τσιμεντοποίησης του 20 στού αιώνα.
Η οδός Βουδούρη είναι ο μοναδικός παραλιακός πεζόδρομος της Χαλκίδας με τα ακριβά καφέ μπαρ και σουλάτσο [παλαιότερα νυφοπάζαρο] των ντόπιων, και των επισκεπτών της πόλης. Στην αρχή της λεωφόρου βρίσκεται ένα μεγαλοπρεπές σύμπλεγμα με πρόσωπα της Εθνικής Αντίστασης, που εκφράζουν τα της Γερμανικής κατοχής του 1941 -44. κακουργήματα.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP