Δράμας

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Δράμας. (Από το 1976)
Δράμα: Πόλη και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, της Α. Μακεδονίας κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία. Πόλη με τα πολλά τρεχούμενα νερά. Είναι ορεινός νομός με ψηλότερη κορυφή το όρος Φαλακρό (υψόμετρο 2.232 μ.), όπου υπάρχει και χιονοδρομικό κέντρο. Το νομό Δράμας διασχίζει ο Νέστος ποταμός, οποίος πηγάζει απ’ τα βουνά της Βουλγαρίας. Στην περιοχή αυτή υπάρχει το Κάτω Νευροκόπι, το γνωστό χωριό με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τις καλύτερες πατάτες της χώρας. Η οικονομία του νομού ενισχύεται από τα φράγματα του Νέστου και κυρίως στηριζόταν παλαιότερα στα καπνά, σήμερα στην κτηνοτροφία, τη γεωργία, την υλοτομία, τη βιοτεχνία και εν μέρει από τον ορεινό τουρισμό.
Στη Δράμα κατά την αρχαιότητα λατρευόταν ο Διόνυσος ως θεός της γονιμότητας τόσο έντονα όσο σε κανέναν άλλο τόπο.
Σε απόσταση 20 χμ. έξω απ’ την πόλη της Δράμας υπάρχει το σπήλαιο Αγγίτη – Μαρά με προσβάσιμη διαδρομή 500 μ. αλλά η διαδρομή του φθάνει στα 21 χμ. και το οποίο διαρρέεται από νερά του ποταμού Αγγίτη. Άλλο αξιοθέατο του τόπου το «Δάσος της Ελατιάς», το παρθένο δάσος με τους εθνικούς δρυμούς να προστατεύουν την φύση. Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας είναι από τα ομορφότερα που στολίζει την όμορφη πόλη με τα πολλά νερά που χαρακτηρίζουν την πόλη, και του ξεκουράζουν ντόπιους και επισκέπτες. Στην πόλη βλέπεις τις άλλοτε καπναποθήκες εκεί αγέρωχες που παλαιότερα χάριζαν πλούτο και ευημερία στον κόσμο της Δράμας.
Απ’ τη Δράμα καταγόταν και ο Τούρκος στρατηγός Μαχμούτ πασάς Δράμας ο γνωστός μας Δράμαλης [1780-1822] η οικογένειά του, ρύθμιζε την ζωή των Δραμινών για αρκετά χρόνια επί Τουρκοκρατίας.
Οι Βούλγαροι κάθε λίγο και λιγάκι κατέβαιναν μαζί με τους φίλους τους φασίστες Γερμανούς, για να παίρνουν κεφάλια.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP