Ζακύνθου

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Ζακύνθου. (Από το 1976)
Ζάκυνθος: Το νοτιότερο νησί των Ιονίων νήσων και πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού. Είναι τόπος με φυσικές καλλονές και γι’ αυτό αποκλήθηκε και Ζάντε και «Το φιόρο του Λεβάντε» (το λουλούδι της Ανατολής).
Η πόλη και η νήσος Ζάκυνθος έλαβαν τ’ όνομά τους από το Ζάκυνθο, το γιο του βασιλιά Δάρδανου της Τροίας. Το νησί ανήκε στον βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα.
Κατά τα χρόνια του Τρωικού Πόλεμου ήταν υποτελείς του βασιλιά της Ιθάκης, ενώ αργότερα (το -150) βρέθηκαν και υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων και κατόπιν των Φράγκων και των Ενετών. Το 1197 δημιουργήθηκε η Παλατινή Κομητεία. Κατά την επόμενη ιστορική περίοδο βρέθηκε κάτω από τη κατοχή των Γάλλων, των Βρετανών και των Ρώσων.
Οι ποπολάροι [ τάξη του πόπολου, του ζακυνθινού λαού)], που το 1628 επαναστάτησαν κατά των ευγενών – Ενετών, ήταν η πρώτη ταξική επανάσταση στη Νεοελληνική μας Ιστορία και έμεινε γνωστή ως το «Ρεμπελιό των ποπολάρων». Κατά το 19ο αιώνα πολλοί Ζακυνθινοί εντάχθηκαν στη Φιλική Εταιρεία και βοήθησαν την επανάσταση του 1821. Την εποχή αυτή διακρίθηκαν στα γράμματα οι Ανδρέας Κάλβος [ 1792 – 1866]. Διονύσιος Σολωμός [1798 – 1857] ο Εθνικός μας ποιητής ο δημιουργός του Εθνικού μας Ύμνου. Η λευτεριά του νησιού ήλθε στα 1864, όταν τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν από τους Εγγλέζους κατακτητές στο ελληνικό κράτος δώρο στον Όθωνα βασιλιά.
Το νησί της Ζακύνθου και ευρύτερη περιοχή του Ιονίου πελάγους παρουσιάζει έντονη σεισμικότητα, είναι ιδιαιτέρως σεισμογενές περιοχή τα Επτάνησα. Το 1953 η πρωτεύουσά του υπέστη πρωτοφανείς καταστροφές και είχε πολλούς νεκρούς με τα 7.1 ρίχτερ που ήταν η αφορμή να θεσπισθούν αυστηρά μέτρα δόμησης σ΄όλη την επικράτεια. Στο παράλιο τμήμα του νησιού – κόλπο Στροφάδος- υπάρχει βιότοπος – εθνικό θαλάσσιο πάρκο,- Λαγανά όπου γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες Καρέτα – Καρέτα, απ’ όπου και το υποκοριστικό το νησί της χελώνας.
Στην γερμανική κατοχή του 1944 όπως είναι γνωστό ο χιτλερισμός μεταξύ των άλλων κακών ήταν η εξολόθρευση της εβραϊκής φυλής, και στην Ζ. υπήρχαν 275 Εβραίοι τους οποίους οι χριστιανοί και όχι οι ζακυνθινοί όπως χαρακτηριστικά τονίζεται με πρωτοστάτη με κίνδυνο της ζωής του ο δεσπότης του νησιού τους γλύτωσε από τους φούρνους του Άουσβιτς. Σε αναγνώριση αυτής της ηρωικής πράξης και ανθρωπιάς των ζακυνθινών, οι εβραίοι ήταν πρώτοι που έσπευσαν σε οικονομική, και ηθική βοήθεια στους καταστροφικούς σεισμούς το 1953.
Η κλίση των Ζακυνθινών προς τη μουσική είναι γνωστή και προπαντός για τις μοναδικές τους καντάδες, μαντολινάτες τις αρέκιες, όπως τις αποκαλούν, αλλά και για τον τραγουδιστό τρόπο της ομιλίας τους με τη συρτή ιδιότυπη και ευχάριστη ντοπιολαλιά τους, να ξεχωρίζουν
Προστάτης νησιού των πολλών ποιητών, είναι ο Άγιος Διονύσιος.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP