Θάσου

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Θάσου. (Από το 1976 )
Θάσος: Νησί του Βόρειου Αιγαίου, στο Θρακικό πέλαγος, που ανήκει στο νομό Καβάλας. Κατά την αρχαιότητα ήταν αποικία των Φοινίκων και πιστευόταν πως κάποιος ήρωας Θάσος έδωσε το όνομα στο νησί. Κατά την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου περιερχόταν πότε στους Αθηναίους και πότε στους Λακεδαιμονίους, και ο Λύσανδρος νικητής του Πελοποννησιακού πολέμου, έσφαξε πολλούς από τους κατοίκους της. Στα βυζαντινά χρόνια ήτανε ένα σημαντικό νησί της αυτοκρατορίας, Το 1642 περιήλθε στην κυριαρχία των Τούρκων, όπου παρέμεινε μέχρι στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912, οπότε και απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό.
Βρίσκεται απέναντι απ’ τη Χρυσούπολη και τον ποταμό Νέστο, που κατεβάζει πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λάσπη και έτσι τρέφονται τα ψάρια, γι’ αυτό και θεωρείται ψαρομάνα. Στο έδαφός της υπάρχουν λατομεία και ορυχεία, για τα οποία έκανε λόγο τόσο ο Στράβων όσο και ο Ηρόδοτος, βεβαιώνοντας την ύπαρξη των πρώτων υπόγειων ορυχείων εξόρυξης σιδήρου χαλκού και αργύρου, και από τα μέταλλα που διέθετε έκοψε τον -5ο αιώνα χρυσά –ασημένια νομίσματα της δραχμής. Αξιόλογα είναι και τα αρχαιολογικά ευρήματα του τόπου με σημαντικότερα τα ιερά της Αρτέμιδας, της Αθηνάς, του Πανός και του Διονύσου. Το κατάλευκο μάρμαρό της αναφέρεται απ’ τα αρχαία χρόνια.
Στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου υπάρχει πετρελαϊκή μονάδα Πρίνος το μοναδικό εκμεταλλεύσιμο για τη χώρα μας, από την δεκαετία του ’70 πετρέλαιο.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP