Θεσσαλίας

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Θεσσαλίας. (Από το 1978)
Θεσσαλία: Γεωγραφική περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, και η καρδιά της γεωργικής Ελλάδας. που εκτείνεται από την Πίνδο έως το Αιγαίο Πέλαγος, είναι κατ’ εξοχήν πεδινός και ίσιωμα χώρος, ήταν ο λεγόμενος σιτοβολώνας, δεν παύει να είναι ο πλουσιότερος γεωργικός χώρος της Ελλάδος, που περικλείεται από βουνά –οροσειρές Όλυμπος Πήλιο Όρθρος Πίνδος με πλούσια γεωργική παραγωγή και περιλαμβάνει τους νομούς: Λάρισας Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Ο κάμπος ήταν κάποτε θαλάσσια λίμνη, και με τους χείμαρρους να κουβαλούν χαλίκια και άμμο μ’ αποτέλεσμα να σχηματισθούν οι μοναδικοί βράχοι τα Μετέωρα λέει μια άποψη.
Λέγεται ότι το όνομά της το έλαβε από τον Θεσσαλό, τον πατέρα του Αντίφου, ο οποίος επιστρέφοντας απ’ την Τροία παρέμεινε στη χώρα των Πελασγών και πήρε τ’ όνομα του.
Οι Πελασγοί — που καθιερώθηκαν ν’ αποκαλούνται Θεσσαλοί, – της Θεσσαλίας είναι εκείνοι που διέδωσαν την ιατρική του Ασκληπιού στην Κω, στο νησί του Ιπποκράτη. Βοήθησαν τους Χαλκιδείς στη διαμάχη τους με τους Ερετριείς για το Ληλάντιο πεδίο. Στη διάρκεια των Μηδικών πολέμων συμμάχησαν με τους Πέρσες, κρατώντας παράλληλα ουδέτερη –προς τους Αθηναίους– στάση. Δυο αιώνες μετά, κατακτήθηκε απ’ τους Μακεδόνες του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να περάσει το –191 στα χέρια των Ρωμαίων και αργότερα στους Φράγκους, στο Δεσποτάτου της Ηπείρου και στους Τούρκους απ’ το 1420 μέχρι το 1881, οπότε και εντάχθηκε στο νέο ελληνικό κράτος.
Ο Πηνειός με τα άλλοτε πλούσια και καθαρά νερά του τροφοδοτούσε μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου, σήμερα όμως έχει ρυπανθεί και μολυνθεί από τα λύματα των βιοτεχνιών και από την ασύδοτη χρήση φυτοφαρμάκων.
Αξιοθέατα του τόπου: η πολύμορφη Πίνδος, τα Μετέωρα, οι εντυπωσιακοί βράχοι με τις πλούσιες μονές τους, τα ιστορικά Αμπελάκια, το Πήλιο το βουνό των Κενταύρων και του πάνσοφου Χείρωνα, οι τόποι γεννήσεως του Αχιλλέα και του Ιάσονα, και βεβαίως ο Όλυμπος το υπέρλαμπρο θέρετρο των θεών των προγόνων μας. Γενέτειρα του πρωτομάρτυρα του Θούριο της Λευτεριάς του ΄21 Ρήγα Φεραίου, του οπλαρχηγού Γ. Καραϊσκάκη, και του αετού των Χασίων του ‘21 παπά Βλαχάβα. H νεοσυσταθείσα πανέμορφη όλο τον χρόνο τεχνητή λίμνη Πλαστήρα κ.ά. Σήμα κατατεθέν της Θ. είναι το άλογο, απ’ το θεσσαλικό ιππικό, το άλογο του Αχιλλέα. Τους Θεσσαλούς τους αποκαλούσαν Μυρμιδόνες διότι αγαπούσαν τόσο πολύ την γη τους, όπως τα μυρμήγκια,
Η αρχαία λίμνη Κάρλα η που βρίσκεται στο νομό της Λάρισας το 1962 αποξηράνθηκε, και πενήντα χρόνια μετά ανασυστάθηκε, Στην πρώτη περίπτωση η αναστάτωση, ήταν τόση για τους περιοίκους ψαράδες, όσο και για το οικολογικό περιβάλλον ήταν μεγάλη. Στην δεύτερη οι ψαράδες, εφάρμοσαν ξανά το σχέδιο παραγωγής να μη ψαρεύουν απ’ την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο για να μεγαλώσει ο γόνος την λεγόμενη ‘’απεργία’ τα πετούμενα για τον υδροβιότοπο ξαναγύρισαν. Όμως τα εισερχόμενα νερά δεν είναι ότι το καλύτερο, είναι μολυσμένα, από απόβλητα και τα φυτοφάρμακα.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP