Θήρας

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Θήρας. (Από το 1959)
Θήρα (Σαντορίνη): Ηφαιστειώδες νησί των Κυκλάδων εντός του κόλπου του οποίου υπάρχει ενεργό ηφαίστειο, απ’ όπου έχουν εξέλθει σκληρά πετρώματα μελανού χρώματος.
Η ιστορία του ηφαιστείου της μακραίωνη. Από έκρηξη σε αλλοτινές εποχές – κυριότερη αυτή της λεγόμενης Μινωικής έκρηξης το -1613, που λεγόταν Στρογγύλη λόγω του σχήματός της, δημιουργήθηκαν παλιρροιακά κύματα [τσουνάμι] προξενώντας μεγάλες καταστροφές σε μεγάλο μέρος του Μινωικού πολιτισμού της Κρήτης, και του αιγυπτιακού χώρου, με τις λεγόμενες πληγές των Φαραώ. Η Καλδέρα ήταν το θαλάσσιο χάσμα που δημιουργήθηκε και που στα ιταλικά σημαίνει καζάνι.
Ο Πλάτωνας υποστήριζε πως η έκρηξη του ηφαιστείου καταπόντισε την πολύ προηγμένη πολιτιστικά Ατλαντίδα. Το βέβαιο είναι πως δημιούργησε τεράστιες καταστροφές στο Μινωικό πολιτισμό της Κρήτης, γεγονός που αποτυπώνεται και σε ευρεθείσες τοιχογραφίες της περιόδου, στις οποίες έχουν επικαθήσει ηφαιστειακές επιχρίσεις, τόσο στην Θήρα όσο και στην Κρήτη. Αψευδείς μάρτυρες τα ευρήματα του οικισμού του Ακρωτηρίου της ύστερης εποχής του χαλκού.
Από τις υποθαλάσσιες εκρήξεις του 729 του ηφαιστείου σχηματίστηκαν τα νησιά Παλιά και Νέα Καμένη, ως ηφαιστειακά αναβλύσματα. Μαζί με τα Μέθανα, Μήλο, Νίσυρο παραμένει στα ενεργά ηφαίστεια μας. Όμως φέτος 2012 παρατηρήθηκε ένα περίεργο ηφαιστειακό φαινόμενο, όπου κατά 14 εκατοστά ανέβηκε το υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας. Χωρίς αυτό να ανησυχεί την Επιστημονική Ομάδα εδρεύει στο νησί.
Η αρχαία της ονομασία Θήρα, που πήρε τ’ όνομα από τον αρχαίο Σπαρτιάτη άποικο Θήρα από τους διερχόμενους Φράγκους κυριάρχους της Μεσαιωνικής περιόδου μετονομάστηκε σε Σαντορίνη, οι οποίοι πρόφεραν το Αγία Ειρήνη ως Σάντα Ρένε και με σύνθεση αυτών των δύο λέξεων προέκυψε το Σαντορίνη. Σήμερα παγκόσμιο φαινόμενο η ιδιόμορφη ομορφιά της. Κούροι, αμφορείς, ηφαιστειακή πέτρα, πήλινα κεραμικά ειδώλια από την Γεωμετρική και Ελληνιστική περίοδο παραμένουν μάρτυρες άλλοτε πολιτισμών, και στο σκεπαστό μουσείο συνεχίζεται η ιστορία της. To νησί του ηφαιστείου τραβά τους παγκόσμιους προβολείς με την ανεπανάληπτη Καλντέρα που μεταξύ μύθου και πραγματικότητας έκρυβε την χαμένη Ατλαντίδα. Η εικόνα της Σαντορίνης είναι μια διαχρονική διαφορετική, διακριτική ομορφιά, γεμάτη μυστήριο. Από μακριά σε ξεγελά, φαίνατε σαν χιονισμένη κατακαλόκαιρα με τα άσπρα σπιτάκια της στο μελαμψό χώμα της

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP