Θράκης

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Θράκης. (Από το 1978)
Θράκη: Βορειοδυτική περιοχή της Ελλάδας με τους νομούς Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης και πρωτεύουσές τους την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και την Κομοτηνή, αντίστοιχα.
Η Θράκη, σύμφωνα με τη Μυθολογία, ήταν κόρη του Ωκεανού και της Παρθενωπής, αδελφή της Ευρώπης, και πήρε τ’ όνομα από τον γιο του θεού Άρη Θράξ που διέμενε στην περιοχή.
Η περιοχή της Θράκης πρωτοκατοικήθηκε από ινδοευρωπαϊκή φυλή κατά την εποχή του λίθου. Κατά την Αρχαϊκή περίοδο τα Άβδηρα, τα οποία έλαβαν το όνομά τους απ’ το σύντροφο του Ηρακλή Άβδηρα, που τον κατασπάραξαν τα άλογα του βασιλιά της Θράκης Διομήδη, Τα άλογα ‘’ηρέμησε’’ ο Ηρακλής σ’ έναν από τους άθλους του. Στη Θράκη ανήκει και το νησί Σαμοθράκη με το ιερό των Μεγάλων Θεών, και θρησκευτικό κέντρο των Καβηρείων μυστηρίων.
Το 7ο αιώνα η Θράκη ήταν μια τεράστια χώρα, που εκτεινόταν απ’ το Δούναβη ως το Αιγαίο και το Βόσπορο, έχοντας κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο. Ιδιαιτέρως, ήκμασε η Ανατολική Ρωμυλία με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό, που όμως τα συμφέροντα των Μεγάλων την καταχώρησαν στη Βουλγαρία το 1922.
Λαμπρά τέκνα της θρακικής γης: ο πατέρας της ατομικής ενέργειας φιλόσοφος Δημόκριτος (-5ος & -4ος αιώνας). Ο μυθικός μουσικός, ποιητής Ορφέας. Ο φιλόσοφος Πρωταγόρας, ο Σπάρτακος που το 73 ως ηγέτης των δούλων επαναστάτησε με χιλιάδες ομοιοπαθείς κατά των Ρωμαίων κυρίαρχών τους.. Ο μαθηματικός επιστήμων παγκόσμιας εμβέλειας ακαδημαϊκός πολλών Γερμανικών Πανεπιστημίων Κ. Καραθεοδωρής 1873 – 1950 θαυμαστής του Α. Αϊνστάιν, μάλιστα λέγεται πως η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας ήταν δικό του έργο.
Τα όριά της με τους αρχαίους Έλληνες έφθαναν μέχρι τον Δούναβη, με τους Ρωμαίους μέχρι την οροσειρά του Αίμου, με τους Βυζαντινούς μέχρι τον Βόσπορο, και με τους Νεοέλληνες μέχρι τον Έβρο ποταμό, την λεγόμενη Δ, Θράκη. Την Ανατολική Θ. (Ρωμυλία) την εγκατέλειψε ο ελλ. στρατός το 1922 δυστυχώς ενώ υπήρχαν προϋποθέσεις για προέλαση τουλάχιστο μέχρι την Πόλη. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1922 παρέμεινε στην Θράκη μας, μουσουλμανικός πληθυσμός, την οποία θρησκευτική μειονότητα εκμεταλλεύεται διπλωματικά η Τουρκία με το λεγόμενο Μουσουλμανικό τόξο .
Ο μεγαλύτερος ποταμός της Βαλκανικής χερσονήσου ο Έβρος με 530 χλμ, αποτελεί τα φυσικά όρια Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς και της Δυτικής με την Ανατολική Θράκη. Ο μεθοριακός αυτός ποταμός τους χειμερινούς μήνες δημιουργεί πολλά προβλήματα όταν ξεχειλίζει με τα πολλά νερά που φέρνει από λιωμένα χιόνια με βροχές της Βουλγαρίας. Σ’ αυτό το ποτάμι υπάρχει και ο θαυμαστός κόσμος των πουλιών, με κύριους τόπους διαμονής τον υδροβιότοπο του Δέλτα του Έβρου, και το δάσος της Δαδιάς, όπου κυριαρχεί ο κόσμος των (36) προστατευόμενων αρπαχτικών πτηνών βασιλαετών, κραυγαετών, μοναδικός τόπος στην Ευρώπη, υπάρχει και το φράγμα του Κυπρίνου.
Η Θ. ήταν πάντα είσοδος φυλών πολιτισμών, όπως συμβαίνει και σήμερα με τους Ασιάτες λαθρομετανάστες.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP