Καρύστου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Καρύστου. (Συνοικία Αγίου Ιωάννη. Από το 1959)
Κάρυστος: Παραλιακή πόλη που αντιπροσωπεύει το κομμάτι της νότιας Εύβοιας με λαμπρή ιστορία που ανάγεται στα προ ομηρικά χρόνια. Λέγεται πως το όνομά της είναι Δρυοπικής προελεύσεως και πως το έλαβε είτε από τις πολλές καριές (καρυδιές) της είτε από τον επώνυμο ήρωα Κάρυστο γιο του Κένταυρου.
Πρώτοι της κάτοικοι θεωρούνται οι Δρύοπες, με συνέχεια τους Ίωνες και τους Άβαντες, οι οποίοι συμμετείχαν και στον Τρωικό πόλεμο. Το -411 ανήκε στην Ευβοϊκή Συμπολιτεία. Ακολούθησαν διαδοχικά οι Πέρσες, οι Μακεδόνες, οι Ρωμαίοι, οι Φράγκοι, οι Βενετσιάνοι Λομβαρδοί, και οι Οθωμανοί Τούρκοι από το 1470 ως το 1833. Δείγμα της ενετικής κατοχής του τόπου τα υπάρχοντα φρούρια: Μπούρτζι της Φραγκοκρατίας και το κόκκινο κάστρο – Καστέλλο Ρόσσο – γύρω από τα οποία δόθηκαν πολλές και αιματηρές μάχες με τους Τούρκους. Ηγέτες των Ελλήνων σ’ αυτόν τον πείσμονα και άνισο αγώνα – κατά των Οθωμανών του σκληρού δυνάστη της Καρύστου Ομέρ μπέη – αγώνα ήταν οι: Νικόλας Κριεζώτης, Οδυσσέας Ανδρούτσος και Κάρολος Φαβιέρος.
Η απελευθέρωση της Καρύστου έγινε στις 9 Απριλίου 1833 και η νέα πόλη χτίστηκε με σύγχρονο ρυμοτομικό σχέδιο από Βαυαρούς μηχανικούς του βασιλιά Όθωνα, παίρνοντας το όνομα Οθωνούπολη για λίγα χρόνια. Η Κάρυστος και η περιοχή της πιο πολύ βολεύεται να εξυπηρετείται με τον απέναντι νομό της Αττικής μέσω του λιμανιού της Ραφήνας.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP