Λίμνης

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Λίμνης. (Νεάπολη. Από το 1959.)
Λίμνη (Ελύμνιο): Παράλια κωμόπολη της Βόρειας Εύβοιας και έδρα του δήμου Ελυμνίων. Είναι αμφιθεατρικά και επιμελημένα κτισμένη στις υπώρειες του Μάκιστου όρους (Καντήλι). Απ’ τη Χαλκίδα απέχει 86 χμ.
Απ’ την μυθολογία βλέπουμε πως στην Λίμνη έγιναν οι γάμοι του Δία και της θεάς Ήρας. Το Ελύμνιο ήταν διεκδικούμενη μια της Ιστιαίας μια της Χαλκίδας στους αρχαίους χρόνους.
Πολλοί αρχαίοι ιστορικοί αναφέρονται στην πλούσια παρουσία της ως Ελύμνιος πόλης της Ευβοίας.
Η Λίμνη υπήρξε πατρίδα του οπλαρχηγού του Ευβοϊκού Αγώνα Αγγελή Γοβιού (Γοβγίνα), του πρωτοπαλίκαρου του Οδ. Ανδρούτσου που αναδείχθηκε στην μάχη της Γραβιάς και ένα χρόνο μετά στα Βρυσάκια Ψαχνών κατατροπώνει τον Ομέρ Βρυώνη και πάλι στα Βρυσάκια σε συμπλοκή χάνει την ζωή του άδοξα στις 28 Μαρτίου 1822. Η Λίμνη είναι πατρίδα και της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης του 1043 – 1944 Λέλας Καραγιάννη, η οποία φυγάδευε πατριώτες και Άγγλους συμμάχους με την οργάνωση Μπουμπουλίνα στην Μέση Ανατολή, και που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 ημέρα που πανηγύριζε η γενέτειρα της η Λίμνη την Παναγιά την Λιμνιά.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP