Μαρμαρά

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Μαρμαρά. (Από το 1993)
Μαρμαράς: Κωμόπολη στο νησί του Μαρμαρά στην θάλασσα του Μαρμαρά της Προποντίδας στην Τουρκία, που ως το 1922 αριθμούσε 4.000 κατοίκους, οι περισσότεροι των οποίων ήταν Έλληνες και εξαναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί τους ύστερα από τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1923, περί αμοιβαίας ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αρκετοί από αυτούς ήρθαν πρόσφυγες εδώ στην Εύβοια, ενώ οι πιο πολλοί κατέφυγαν στη Χαλκιδική, και ο τόπος όπου εγκαταστάθηκαν, ονομάστηκε ‘‘Νέος Μαρμαράς’’ αρκετοί πήγαν στην Αμερική. Εκεί στον Μαρμαρά, ξεκουράστηκαν οι Αργοναύτες στο δύσκολο ταξίδι τους για την Κολχίδα. Στα Βυζαντινά χρόνια οι αυτοκράτορες έκτισαν το παλάτι τους σ‘ αυτό το όμορφο νησί. Ο Ιουστινιανός έφερε απ’ το νησί τα καλύτερα μάρμαρα για την Αγία Σοφία.
Την ονομασία ‘‘Μαρμαράς’’ την έλαβε από τους Έλληνες κατοίκους του, που εκμεταλλεύονταν της μεγάλης και ξεχωριστής ποιότητας και ποικιλίας μαρμάρων, που διέθετε το νησί της θάλασσας του Μαρμαρά.
Η θάλασσα του Μαρμαρά μαζί με τα Δαρδανέλια, τον Βόσπορο χωρίζουν την Ευρώπη απ’ την Ασία και ενώνουν αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο, και κατ’ επέκταση την Μεσόγειο με την Μαύρη θάλασσα, αλλά και μέσω Βοσπόρου Μαρμαρά και Ελλησπόντου μεταφέρονται τα υπερχειλίζοντα νερά της Μαύρης Θάλασσας -από τους ποταμούς Δνείπερου, Βόλγα,- στο Αιγαίο πέλαγος. Η θάλασσα Μ. λέγεται και Προποντίδα από την προ Ευξείνου Πόντου θάλασσα.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP