Πέλλης

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Πέλλης. (Από το 1978)
Πέλλα: Κωμόπολη του νομού Πέλλας, έδρα του ομώνυμου δήμου, αλλά και βασιλίδα πόλη της αρχαίας Μακεδονίας, καθώς ήταν πρωτεύουσα των βασιλέων της Μακεδονίας, όπως και οι Αιγές (σημερινή Βεργίνα) και αυτό βεβαίως ως την κατάληψή της από τους Ρωμαίους το -168 όπου λεηλάτησαν τους θησαυρούς της μεταφέροντας τους στην Ρώμη. Μάλιστα, σ’ αυτή την ιστορική πόλη γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Οι ανασκαφές, που έγιναν σε προηγούμενες δεκαετίες, έφεραν στο φως λείψανα του προηγμένου μακεδονικού πολιτισμού, τα οποία για αιώνες βρίσκονταν καλυμμένα από παχύ στρώμα γης. Έτσι, ήρθαν στην επιφάνεια και αποτελούν ένα απέραντο υπαίθριο αλλά και στεγασμένο Αρχαιολογικό Μουσείο: συγκροτήματα ανακτόρων, λείψανα μεγαλοπρεπών οικοδομημάτων, χώροι λατρείας με ναούς και βωμούς, αγάλματα κομψά, μωσαϊκά, αντικείμενα της καθημερινής ζωής, αναθήματα -τάματα- νομίσματα κ.ά.
Ο νομός Πέλλας έχει πρωτεύουσά του την Έδεσσα, διαθέτει τον ποταμό Λουδία να διασχίζει τον νομό, με τα πολλά νερά, και την εύφορη πεδιάδα όπου αναπτύσσονται απέραντοι και πλουτοφόροι οπωρώνες. Διαθέτει: το πολύ γνωστό χιονοδρομικό κέντρο του όρους Βόρα –Καϊμακτσαλάν [2.524μ.] και τα ιαματικά λουτρά στην θαυμάσια διαμορφούμενη περιοχή της Αριδαίας, την λίμνη Βεγορίτιδα με τον ποικιλόμορφο υδροβιότοπο της, και τους πρώτους και μοναδικούς στην Ελλάδα καταρράκτες, τους καταρράκτες της Έδεσσας, τη κωμόπολη πόλη τα Γιαννιτσά με τα όμορφα αρχιτεκτονικά της αρχοντικά, με το εμπόριο της γούνας.
ΥΠ. Βρέθηκα άνοιξη στο λεγόμενο μπαλκόνι της Έδεσσας και έβλεπα ένα θαυμάσιο και μοναδικό ‘’χαλί ‘’από τα ανθισμένα δίφορα οπωροφόρα δένδρα, κατά ομάδες, με αλλιώτικα χρώματα

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP