Πέτρας

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Πέτρας. (Από το 1971)
Πέτρα: Περιοχή και χωριό κοντά στην αποξηραμένη -σήμερα- λίμνη της Κωπαΐδας, όπου στα χρόνια του ’21 υπήρχε στενή δίοδος διέλευσης των ανθρώπων και ζώων. Αυτή η στενωπός στο ένα της πλευρό είχε τους λοφώδεις σχηματισμούς της περιοχής Ζαγαρά και του βουνού Ελικώνα, ενώ στο άλλο της μέρος είχε την μεγάλη λίμνη Κωπαΐδα.
Εκεί, λοιπόν στις 12 Σεπτεμβρίου του 1829 δόθηκε μια αποφασιστική και καταλυτική –για τον Αγώνα την ανεξαρτησία, και του καθορισμού των ορίων του νεοσύστατου ελληνικού κρατιδίου μάχη. Η μάχη έγινε τη στιγμή της αποχώρησης μιας μεγάλης τούρκικης στρατιάς από την Αττικοβοιωτία στην Θράκη, όπου τους περίμεναν οι επιτιθέμενες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Ρωσικές δυνάμεις. Σ’ αυτή τη δυσκολοδιάβατη τοποθεσία –για μια τόσο πολυάριθμη στρατιωτική ομάδα– οι Έλληνες μεθοδικά της έφραξαν το δρόμο, έχοντας επικεφαλής το Δημήτριο Υψηλάντη και οπλαρχηγούς τους Ευβοιώτες Νικόλα Κριεζώτη και Τόλια, αλλά και άλλους σημαντικούς αγωνιστές, όπου με αποφασιστικότητα και με την άριστη εφαρμογή του καλοσχεδιασμένου πολεμικού σχεδίου του Υψηλάντη διέλυσαν την τούρκικη στρατιά, Οι αρχηγοί της υποχρεώθηκαν να υπογράψουν συνθηκολόγηση, συμφωνώντας να αφήσουν ελεύθερη την περιοχή της Ανατολικής Στερεάς έως την πόλη της Λαμίας, εκτός από την Ακρόπολη των Αθηνών και του φρουρίου Καράμπαμπα της Χαλκίδας. Αμβρακικός και Παγασητικός ήταν η πρώτη όριο γραμμή του νέου γεννηθέντος Ελληνικού Έθνους – κράτους σχεδόν τέσσερες αιώνες οθωμανικής κατοχής. Ένα παλαιό έθνος, ένα νέο κράτος στην αφετηρία.
Κατά μια περίεργη συγκυρία, τα αδέρφια Αλέξανδρος και Δημήτρης Υψηλάντης, ήταν η αρχή και το τέλος, της Ελλ. Επανάστασης, ο μεν Αλέξανδρος που άρχισε την Επανάσταση τον Φλεβάρη του 1821 στην Μολδοβλαχία, και αποπεράτωσε τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ο αδελφός του, ο Δημήτρης Υψηλάντης στην Πέτρα της Βοιωτίας στις 12 Σεπτεμβρίου του 1829.
Η μάχη της Πέτρας επισφράγισε πανηγυρικά τον ένοπλο αγώνα του Ελληνισμού του 1821. Συνάμα μας βοήθησαν σημαντικά οι ρώσικες επιχειρήσεις κατά Τούρκων, που μαίνονταν στο έδαφος της Ανατολής Θράκης.
. Στα χρόνια του Όθωνα τιμήθηκε ιδιαίτερα, καθώς ονομάστηκε Σύμβουλος Επικράτειας και αργότερα Γερουσιαστής, ενώ η επιτροπή του Αγώνα τον κατέταξε στην Α’ τάξη των πολιτικών

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP