Σπετσών

/ Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Οδός Σπετσών. (Από το 1976)
Σπέτσες όμιλος νησιών. Σπέτσαι και Σπετσοπούλα [ιδιοκτησία του εφοπλιστή Νιάρχου], Αι Γιάννης, μικρός Μπουρμπούκος, νησιά στην είσοδο του Αργολικού κόλπου. Λέγεται ότι ανάβλυζαν πολλά νερά στην αρχαιότητα και προέκυψε το Ύδρα. Πρωτοκατοικήθηκαν κατά τους Μυκηναϊκούς χρόνους, από τους Δρύοπες. αλλά και από πολλούς αλιείς της Ερμιονίδας μετά τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Φράγκοι, Τούρκοι, Ενετοί, από το 1220 – 1460. Τον 17ο αιώνα το νησί Αρβανιτοκρατείται. Η καταστροφή του νησιού μετά τα Ορλοφικά από του Τούρκους ήταν σημαντική, μα μετά τη συνθήκη του Κιουτσιούκ Καναϊρτζή (1774) το νησί κυβερνάται με Έλληνα μπέη, πολλοί Έλληνες καταφεύγουν εκεί, οπότε η ναυτιλία και το εμπόριο ακμάζουν και οι Σπέτσες γίνονται αξιόλογη ναυτική δύναμη, λόγου του άγονου εδάφους της στράφηκαν προς την θάλασσα. Σημαντικός παράγοντας πλουτισμού των Σπετσιωτών υπήρξαν και οι ναπολεόντειοι πόλεμοι, τους οποίους οι πιο θαρραλέοι εξ αυτών κράτησαν την ρώσικη σημαία -για παραπλάνηση- στα καράβια τους και έτσι απέφευγαν τον τούρκικο έλεγχο και επιδέξια [με λαθρεμπόριο] γέμισαν τα θησαυροφυλάκιά τους. Με την επανάσταση του 1821, -που για το ναυτικό της οι Τούρκοι την αποκαλούσαν Μικρή Αγγλία- θα παίξει σημαντικό ρόλο στον Αγώνα, οι φατρίες των Φιλικών που συνεργάσθηκαν με πολλά ηρωικά ονόματα όπως Μπουμπουλίνα, τον Φιλικό Χατζηγιάννη Μέξη, με τους Ευβοιώτες [ Βώκου – Μιαούλη Κριεζή, Μπουντούρη], Μπαρμπάτση. Οι δύο τελευταίοι επεχείρησαν επίθεση με επιτυχία εναντίον τουρκικής ναυαρχίδας, όπου διακρίθηκε ο μπουρλοτιέρης Μπαρμπάτσης και σ’ ανάμνηση αυτής της επιτυχίας γίνεται κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη η γιορτή Αρμάτα, που ήταν ανήμερα της Παναγιάς της Αρμάτας το 1822.
Το 1927 αναγέρθηκε από τον Σ. Αργυρό ένα σπουδαίο ίδρυμα-κολέγιο η Ανάργειος Σχολή απ’ τις καλύτερες των Βαλκανίων που αναμόρφωσε το νησί και την παιδεία.
Καθώς οι Σπέτσες διαθέτουν όμορφες παραλίες, συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες διότι βρίσκονται κοντά στην Αττική. Διοικητικά ανήκουν στη Νομαρχία Πειραιά και είναι έδρα του ομώνυμου δήμου. Τα διατηρητέα αρχοντικά του νησιού με τα γραφικά σοκάκια, ομορφαίνουν την πόλη βοηθώντας και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Σπέτσες. νησί πλούσιων προσωπικοτήτων VIPS τους λένε για να ξεχωρίζουν.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP