Τήνου

/ Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Οδός Τήνου. (Από το 1976)
Τήνος: Νησί των Κυκλάδων. Ίωνες οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού. Κατά τον -6ο αιώνα και για δύο αιώνες η κυριαρχία του τόπου και των γειτονικών νησιών πέρασε στο κράτος της Ερέτριας. Από το 1207 βενετοκρατείται με την οικογένεια Γκίζι, και η Ρωμαιοκαθολική θρησκεία κυριαρχεί στην Τήνο, με αποτέλεσμα να αποκαλείται «Νησί του Πάπα». Το 1557 υποφέρει από τις επιδρομές του Τούρκου ναύαρχο – πειρατή Μπαρμπαρόσα. Οι Τήνιοι εντάχθηκαν στις επαναστατικές δυνάμεις του Γένους και πολέμησαν κατά των Τούρκων και στα Στύρα Εύβοιας.
Το 1852 ιδρύθηκε στο νησί ο ναός της Παναγιάς της Ευαγγελίστριας -ύστερα από δωρεές εράνους και προσωπική εργασία,- όπου καταφεύγουν πολυάριθμοι πιστοί από όλο τον ελλαδικό κορμό. Αν και γιορτάζει στις 25 Μαρτίου ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι τον Δεκαπενταύγουστο. Το 1940 το ‘’εύδρομο ΕΛΛΗ’’ -κατά την ορολογία του Μεσοπολέμου ήταν καταδρομικό με ελαφρύ οπλισμό- ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο στην προβλήτα του νησιού για τον εορτασμό της Παναγιάς, τορπιλίστηκε στις 8.30 το πρωί, την ώρα της λειτουργίας ανήμερα της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αυτό θεωρήθηκε ατιμωτική πράξη -από την φασιστική Ιταλία σε ειρηνική περίοδο,- εις βάρος της Ελλάδος. Το Ελληνικό καταδρομικό πήρε φωτιά και βυθίστηκε, θύματα εννέα νεκροί και 29 τραυματίες. Ήταν το προοίμιο της ιταλικής φασιστικής επίθεσης στις 28 Οκτωβρίου του 1940,
Ανασκαφές στο νησί έφεραν στο φως ευρήματα από το περίφημο ιερό του Ποσειδώνα, που λατρευόταν στο νησί –μαζί με την σύζυγό του την Αμφιτρίτη, τον Απόλλωνα και τον Ασκληπιό– που προς τιμήν του εορτάζονταν τα Απολλώνια. Και λατρευόταν διότι το νησί είχε πολλά φίδια εξ’ου και τόνομα Φιδούσα, όπου ο Ποσειδώνας απέστειλε πελαργούς για να φάνε τα φίδια γιαυτό ανήγειραν οι κάτοικοι ναούς για τον Ποσειδώνα και την σύζυγό του Αμφιτρίτη.
Ο Τσικνιάς λόφος από την τσίκνα των θυσιαζόμενων ζώων στους αρχαίους θεούς με 729 μ. ύψος και μ’ άλλα μικρότερα λοφάκια διαμορφώνουν το νησί, πού διαχωρίζεται με μισό μίλι απ’ την Άνδρο, και με τα πάμπολλα ξωκλήσια [750] και την αρχιτεκτονική των περιστεριώνων του να ξεχωρίζουν.
Είναι νησί με πολλή και καλής ποιότητας μάρμαρο. Είναι πατρίδα του μεγάλου και σημαντικού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά [1851 – 1938], από την Τ. κατάγονται και οι γονείς του διάσημου Χαλκιδαίου μουσικοσυνθέτη Νίκου Σκαλκώτα.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP