Αιγίνης

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Αιγίνης.

Αίγινα: Tο κυριότερο νησί του Σαρωνικού κόλπου. Το όνομά της το πήρε απ΄την μυθολογία, το πήρε από την κόρη του Ασωπού, την οποία άρπαξε ο Δίας επειδή την ερωτεύτηκε και τη μετέφερε στο νησί Οινώνη και το μετονόμασε σε Αίγινα Ο Δίας που μετέτρεψε τα μυρμήγκια του νησιού σε κατοίκους και τους ονόμασε Μυρμιδόνες υπηκόους, για να υπηρετούν τον βασιλιά Αιακό και στην κόρη του Ασωπού Αίγινα. Πρωτοκατοικήθηκε από τους Αχαιούς, ακολούθησαν οι Δωριείς της Επιδαύρου. Τον -9ο αιώνα οι Δωριείς συμμετείχαν στην Αμφικτιονία της Καλαβρίας. Από το -451 η νήσος κατακτήθηκε από τους Αθηναίους με τους οποίους ήταν άσπονδοι εχθροί. Το -650 έλαβε μέρος στον Ληλάντιο Πόλεμο στο πλευρό της Ερέτριας την ίδια χρονολογία έκοψε το δικό της ασημένιο νόμισμα που ήταν οι ‘’χελώνες’’ διότι στην μία όψη έφερε την χελώνα, και ήταν το πρώτο νόμισμα στον δυτικό κόσμο. Η Αίγινα από τους Μακεδόνες περιήλθε στους Ρωμαίους που την λεηλάτησαν, και το 1537 κατεστράφη από τον τούρκο πειρατή ναύαρχο Μπαρμπαρόσα – κοκκινοτρίχη στα Λατινικά.
Με ομώνυμη πόλη την Αίγινα, το νησί απέχει μόλις 18 μίλια από τον Πειραιά. Τόσο κοντά στην πρωτεύουσα και τόσο άγνωστο στους πολλούς νησί. Μετά την απελευθέρωση το 1826 επιλέγει από τον Καποδίστρια ως η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους εξού και η προσφώνηση το νησί της πρωτεύουσας. Σε τελευταίες ανασκαφές βρέθηκε η Αιγίνια Σφίγξ, άγαλμα της Εύπλιας Αφροδίτης. Άλλα ενδιαφέροντα είναι τα υπολείμματα του Ελλανιού Διός, ο προϊστορικός οικισμός [από το -2.500 ] της Κολώνας δίπλα στο λιμάνι, τον περίπτερο ναό του Απόλλωνα, και ο ναός της Αθηνάς Αφαίας.
Το φημισμένο φιστίκι που από το 1892 έχει καθιερωθεί με την ετήσια γιορτή.
ΥΣ: Χαραντίν Μπαρμπαρόσα [1475 – 1546] Τούρκος ναύαρχος, πειρατής, Σουλτάνος. Τον θέλουν να είναι ελλ. καταγωγής από μητέρα χριστιανή από την Λέσβο, και από πατέρα Γενίτσαρο. Παρά την καταγωγή του θα τον συναντήσουμε σαν τον χειρότερο σφαγέα των χριστιανών στα ελληνικά. νησιά κατά την κατάληψη των ελλ. νησιών από τους Τούρκους, όπως θα δούμε και παρακάτω.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP