Αλφειού

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Αλφειού.
Αλφειός: Είναι από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Πελοποννήσου. Πηγάζει από το βουνό Πάρνωνα διασχίζει τους νομούς Αρκαδίας και Ηλείας και εκβάλλει στο Κυπαρισσιακό κόλπο με συνολικό μήκος 110 χλμ. Παραπόταμοι του Α. ο Λούτσος ο Λάδωνας ο Ερύμανθος.

Ο Αλφειός στη μυθολογία είχε θεοποιηθεί, και ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος (όπως όλα τα ποτάμια) αλλά είχε περιπέτεια με την Αρέθουσα που την αγαπούσε, σύμφωνα με τον Παυσανία. Η Αρέθουσα ήταν ακόλουθος της θεάς Άρτεμης η οποία λατρευόταν και από τους αρχαίους Χαλκιδείς και για να αποφύγει τον Αλφειό, μεταμορφώθηκε σε νεροπηγή. Έτσι ο Αλφειός μεταμορφώθηκε και ο ίδιος σε ποτάμι για να συνευρίσκεται με την αγαπημένη του Αρέθουσα, αλλά η θεά Άρτεμης την ξεπροβόδισε στην Ορτυγία της Κάτω Ιταλίας στις Συρακούσες για να αποφεύγονται οι συναντήσεις. Όμως οι Χαλκιδείς άποικοι δεν μπορούσαν να μη φέρουν μαζί τους και τους μύθους τους, όπως αυτόν του Αλφειού και της Αρέθουσας. Υπάρχει και άλλη εκδοχή του μύθου που λέει πως ο Α. σκότωσε τον αδελφό του Κέρκαφο, και πνίγηκε στον ποταμό Νύκτιμο επειδή τον κυνηγούσαν οι Ερινύες, και πήρε το όνομά του.
Σαν ποτάμι ο Αλφειός βοηθάει στην αγροτική παραγωγή του νομού Ηλείας και με τα νερά του αρδεύεται ο κάμπος της Ολυμπίας. Πολλά όμορφα γεφύρια διαθέτει στην διαδρομή του.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP