Αλιάκμονος

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Αλιάκμονος. ( Από το 1959.)

Αλιάκμονας: Ο μεγαλύτερος και ο μακρύτερος ελληνικός ποταμός της Ελλάδας, πηγάζει από τα όρη Γράμμος, Βόιον και καταλήγει στο Θερμαϊκό κόλπο με διαδρομή 257 χλμ. Διασχίζει τη Δ. Μακεδονία και τα νερά του βοηθούν τους παραγωγούς τους νομούς Καστοριάς Γρεβενών Κοζάνης Ημαθίας και Πιερίας. Παλαιότερα τον διέσχιζαν πλοιάρια λόγω της ομαλής διαδρομής του, όμως εξαιτίας των φραγμάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό σταμάτησε. Τα έξι φράγματα υδροηλεκτρικών έργων και αντίστοιχων έξι τεχνικών λιμνών σήμερα όχι μόνο καθαρή ηλεκτρική ενέργεια παράγει, αλλά υδρεύει αρδεύει τους παραπάνω νομούς. Στο δέλτα των 40 χλ στρεμμάτων του βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 200 είδη υδροβίων πτηνών καταλήγουν και οι Αξιός και ο Λουδίας, με τον απέραντο προστατευόμενο υδροβιότοπο.
Στο δέλτα υπάρχει και η Κίτρους αλυκή, μια λιμνοθάλασσα με τις ‘’θρεμάστρες’’ και τηγάνια να παράγουν μέχρι 40 τόνους αλάτι το χρόνο. Από την τάφρο 66 το αποστραγγιστικό κανάλι, που από το 1935 μεταφέρει όχι μόνο τα νερά της λίμνης των Γιαννιτσών -αλλά αποστραγγίζει και τον κάμπο της Βέροιας- και τα λύματα και τα φυτοφάρμακα των ασύδοτων γεωργών, – το οποίο συνδέεται με τον Α. – μεταφέροντας τον θάνατο στον Θερμαϊκό κόλπο.
Αλιάκμων, Ένας από τους ποτάμιους θεούς κατά τον Ησίοδο γιος του Ωκεανού και της Τηθύος κατά της προσφιλής αλληγορικής ιδέας, ανθρωπόμορφης και αντίληψης των αρχαίων Ελλήνων επί των γεωλογικών ανακατατάξεων μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, οι ποταμοί έδωσαν την ζωή που είχε ανάγκη ο μετά πλημμυρισμένος κόσμος.
Ο Λατίνος Πλίνιος συγγραφέας έλεγε, πως όσοι ήθελαν λευκά πρόβατα τα πότιζαν στον Αλιάκμονα όσοι μελανά στον Αξιό.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP