Αλικαρνασσού

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Αλικαρνασσού.

Αλικαρνασσός: Αρχαία παραλιακή πόλη της Μικράς Ασίας, αποικία των Τροιζηνίων (Ιώνων – Δωριέων).
Βρίσκεται απέναντι από το νησί Κω και στα τούρκικα σήμερα λέγεται Μπουντρούμ.
Το περίφημο μαυσωλείο της Αλικαρνασσού είναι ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου και το έκτισε η αδερφή και σύζυγος Αρτεμισία προς τιμή του νεκρού της αδελφού Μαυσώλου το -351. Η Αρτεμισία βασίλισσα της πόλης της Αλικαρνασσού, μια λεβεντογέννησα θαλασσομάχος που νίκησε τον Ξέρξη κατά μία άλλη εκδοχή συνέπραξε με τον Ξέρξη εναντίον της Ελλάδος αργότερα. Το Μαυσωλείο ήταν έργο του Πλίνθιου, με κυαμοειδή στέγη και διαστάσεις 66 μ επί 77 μ.
Η Αλικαρνασσός βρέθηκε στο δρόμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και την κατέστρεψε διότι του αντιστάθηκε.
Πατρίδα του ιστορικού μας Ηρόδοτου. Ήταν μία από τις έξι πόλεις που αποτελούσαν την περίφημη Δωρικής Εξάπολης, [Αλικαρνασσός., Κνίδος, Κάμιρος, Λίνδος, Ιαλυσός, Κως.]
Το -190 περιήλθε στους Ρωμαίους και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, έγινε εμπορικό κέντρο. Το 1403 οι Ιωαννίτες ιππότες κατέστρεψαν το μαυσωλείο, εκείνοι άφησαν το περίφημο κάστρο των ιπποτών που δεσπόζει και κλέβει την ομορφιά της πόλης. Το 1522 εδιώχθησαν οι Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου από του τούρκους και κατέστρεψαν ολοσχερώς την πόλη.
Επί σουλτάνων έγινε φρικιαστικό κέντρο φυλακών, τα περίφημα «Μπουντρούμια» εξ ου και η τούρκικη ονομασία της πόλης. Μέχρι το 1922 ζούσαν 6,000 περίπου χριστιανοί οι οποίοι αντηλλάγησαν με τούρκους από την Ελλάδα.
Νέα Αλικαρνασσός στον νομό Ηρακλείου Κρήτης από το 1925 για τους πρόσφυγες της μικρασιάτικης Αλικαρνασσού.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP