Αλιβερίου

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Αλιβερίου. (Από το 1959.)

Αλιβέρι: κωμόπολη της νότιο κεντρικής Εύβοιας 52 χλμ απ’ την Χαλκίδα Έδρα του Δήμου Ταμυναίων. Βρίσκεται στα ερείπια της αρχαίας πόλης των Ταμυνών έχουσα σχέση με την Ερέτρια πόλη και με Αρχαίο ελληνικές μαρτυρίες είναι ο υστεροελλαδικός Μυκηναϊκός οικισμός στην Μαγούλα, ο θολωτός τάφος του Αγαμέμνονα. Το Ριζόκαστρο του Ελληνοπρεπούς βενετού Ερίζου βρίσκεται παραδίπλα του άλλου τετράγωνου πύργου. Σε ύστερης ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής σε παραπέμπουν ανασκαφικά ευρήματα. Το σπήλαιο της Σκοτεινής έχει αρκετό ενδιαφέρον.
Με το να έχει πλούσιες ποσότητες λιγνίτη, η περιοχή του Αλιβερίου έγινε κέντρο παραγωγής του μεγαλύτερου θερμικού ηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ στην Ελλάδα από το 1953. Έτσι η περιοχή ενισχύθηκε οικονομικά με το να δίνει εργασία σε εκατοντάδες οικογένειες μαζί με τις ιχθυοκαλλιέργειες, τα αιολικά πάρκα και την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, κατέχει την ποιο εύρωστη οικονομία της Εύβοιας.
Στις ευβοϊκές σπουδές φαίνεται πως το όνομα του, το οφείλει στον βαρόνο Αλίβερο, Φραγκικής καταγωγής και κατοχής στα μεσαιωνικά χρόνια.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP