Αντικυθήρων

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Αντικυθήρων. ( Από το 1959.)

Αντικύθηρα: Και Τσιριγότο στα ενετικά, νησί νότια της Πελοποννήσου μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Λέγεται και Αιγιλία από τις πολλές άγριες αίγες (κατσίκες). Κατοικήθηκε από Σφακιανούς που εγκαταστάθηκαν από τον 19ο αιώνα. Το 1900 βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή του νησιού μεταξύ των άλλων σπουδαίων ευρημάτων και το περίφημο χάλκινο άγαλμα του «εφήβου των Αντικυθήρων» που έχει ύψος 1.94 μ χωρίς να είναι γνωστό τι κρατούσε στο μισοσπασμένο απλωμένο χέρι του. Έργο του -4ου αιώνα, αγνώστου γλύπτη.
Το νησί έγινε γνωστό πρόσφατα από τους ειδικούς των μαθηματικών με τον πρωτοποριακό για την εποχή μηχανισμό του υπολογιστή των Αντικυθήρων με τον οποίο οι αρχαίοι υπολόγιζαν τις κινήσεις τις εκλείψεις των αστερισμών του ήλιου και της σελήνης, όπως και τις ημερομηνίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Βρέθηκε σε ρωμαϊκό ναυάγιο της ελληνιστικής περιόδου. Το αρχαιολογικό αυτό εύρημα της αρχαιοελληνικής τεχνογνωσίας της Αστρονομίας, με το οποίο οι μελετητές επιστήμονες από όλο τον κόσμο –που το μελετούν από το 1903 που βρέθηκε- το θεώρησαν εκπληκτικό αρχαίο Αναλογικό αινιγματικό Υπολογιστή. Η ελληνική Αστρονομία του -300 γνώριζε άριστα όπως φαίνεται για ότι είναι ενσωματωμένο και όχι μόνο πάνω στο μηχανισμό με τα εκατοντάδες σε χιλιοστά ελληνικά και αιγυπτιακά γράμματα. Το επιστημονικό αυτό όργανο προϊόν της προσπάθειας του ανθρώπου ήταν για να κατανοήσουν τον κόσμο του σύμπαντος. Τελευταία γίνεται θαλάσσια έρευνα στο χώρο του ρωμαϊκού ναυαγίου με θαυμάσια ευρήματα.
Ο φάρος των Αντικυθήρων είναι κάτι σαν ζωντανό μνημείο για τις πολύτιμες υπηρεσίες του απέναντι στους ναυτικούς. Στο νησί υπάρχει ορνιθώνα εταιρεία η οποία φροντίζει την άφιξη και την αναχώρηση των αποδημητικών εξαντλημένων πουλιών, διότι είναι η πρώτη και η τελευταία στάση στην Μεσόγειο κατά την άφιξη και αναχώρηση αντίστοιχα για το μακρινό τους ταξίδι.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP