Απόλλωνος

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Απόλλωνος. ( Κάνηθος Ευαγγελίστρια, Από το 1959)

Απόλλων. Ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου των αρχαίων Ελλήνων. Θεός με πολλές προσωνυμίες όπως της ιδέας, του φωτός, που είχε τη δυνατότητα να βλέπει ότι δεν μπορούσαν οι άλλοι να δουν, θεός της μουσικής και της μαντικής, γιός του Δία και της Λητούς. Γεννήθηκε μαζί με την αδελφή του θεά Αρτέμιδα στη Δήλο, παρουσία όλων των θεών. Νήπιο φόνευσε τον Πύθωνα, το δράκοντα που είχε αποστείλει η θεά Ήρα για να εκδικηθεί τον σύζυγο της Δία κατά της μητέρας του Λητούς.
Ήταν προστάτης του Μαντείου των Δελφών με την ιέρεια Πυθία, η οποία ανέβαινε στον τρίποδα που είχε επενδυθεί με το δέρμα του δράκοντα Πύθωνα, που είχε σκοτώσει . Κύριος τόπος λατρείας του ήταν οι Δελφοί με την μεθυσμένη Πυθία Κασσάνδρα, που έδινε ασαφείς συνήθως χρησμούς από μάσημα φύλλων δάφνης, ή απ’ το θρόισμα των φύλλων από τα δέντρα ή από πέταγμα των πουλιών ή από τη ροή των νερών. Όταν μιλούσε η Πυθία με τους χρησμούς των Δελφών, έστελναν οι θεοί την φωνή τους, στο στόμα της προφήτισσας. Δελφοί το κέντρο του κόσμου, ο Ομφαλός της Γης κατ’ άλλους. Ο Δίας για το επιβεβαιώσει πήρε δυο αετούς, και τους άφησε ένα από τον βόρειο και τον άλλο από νότιο πόλο αντίστοιχα, και εκεί που συναντήθηκαν ήταν το κέντρο του κόσμου. Το θέατρο των Δελφών επαναλειτουργεί και ψυχαγωγεί, όπως 120 άλλα αρχαία υπαίθρια θέατρα τα μοναδικά στον κόσμο απ’ τους αρχαίους Έλληνες. Και στις ελληνικές αποικίες το Μαντείο των Δελφών είχε την προτεραιότητα στη δικαιοδοσία της μαντικής ιδιότητας σε μυημένους αποίκους. Σήμερα εκεί αισθάνεσαι μια απόκοσμη απόλυτη σιωπή, η ο ποία χαρακτηρίζει τον χώρο.
Στους αγώνες της Ολυμπίας ο Απόλλων είχε νικήσει τους θεούς Άρη και Ερμή, γι’ αυτό και θεωρούνταν επίτιμος Ολύμπιος θεός.
Πολλοί οι μύθοι σχετικά με αυτόν, τον τόπο που τον συνταυτίζουν με το κάλλος της ελληνικής φύσης. Απόλλων θεός αναφύεται από τις ανάγκες του ανθρώπου για πνευματική και σωματική ανάταση προς το θείον, το μεγαλειώδες, το ωραίο. Αιτία όλων των γινομένων είναι ο Ήλιος και κάνει τα πάντα ορατά διότι εισχωρεί στις κρυμμένες αιτίες και καταδεικνύει τα ωραία και θαυμαστά, η ματιά του φωτίζει τους θνητούς, προήγε το καλώς έχει τ’ ανθρώπου, το πασιφανές. Το ορατόν, το ιδεατόν το πρότυπο, και το αισθητό ήταν για κείνον αληθινά και χρήσιμα για την φιλοσοφία, ενώ για τον θνητό ήταν μόνο είδωλα.
Στυλοβάτης ο Απόλλων. του τρισυπόστατου μεγέθους της Μουσικής [ρυθμός, μελωδία, αρμονία].
Ερωτεύτηκε την Δάφνη νύμφη του ποταμού Πηνειού Θεσσαλίας δίπλα στα Τέμπη, η οποία δεν ανταποκρίθηκε παρά τις εκκλήσεις της θεάς Γαίας στον ερωτά του, όμως κράτησε τη δάφνη, σαν ιερό φυτό στο Μαντείο των Δελφών.
Σύμβολά του είναι η λύρα και το τόξο. Ναοί αφιερωμένοι σε αυτόν, υπήρχαν απ’ άκρη σ’ άκρη του ελληνικού κόσμου. Κάποιος εξ’ αυτών θα βρίσκεται και στον ευβοϊκό χώρο όπως φαίνεται και από το υπερμεγέθη άγαλμα του στο αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας και ο ναός του νάχει καταπλακωθεί από κάποιο χριστιανικό ναό, λέγεται για τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής. Η πομπή με τα Ιερά Δώρα που ξεκινούσε από τους Δελφούς και κατέληγε στη Δήλο, διέσχιζε το μέγιστο μέρος της Εύβοιας. Οι Ρωμαίοι συνέχισαν να τον λατρεύουν ως «Απόλλο». Οι κατακτητές Ρωμαίοι σεβάστηκαν αυτήν την αρχαία Παγκόσμια Ελληνική κληρονομιά μας.
Και η NASA τίμησε το όνομά του, δίνοντάς το στις αποστολές της στο φεγγάρι, από το 1968 με τα διαστημόπλοια ΑPPOLO.
Για τον θεό Ήλιο: ήλιε μου σε θωρώ, και κατάματα να σε δω, μόνο όταν ξεπροβάλεις το πρωί, και όταν ο πορφυρός σου δίσκος ακουμπάει τη ράχη, δ’ άλλως τον ήλιο και τον θάνατο δεν μπορείς να τους κοιτάξεις κατάματα. Απόλλωνα θεέ ήλιε και της ιδέας του φωτός, παράκληση που ακούμε να στείλει το φως του να ανάψει η ολυμπιακή δάδα.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP