Αράχθου

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Αράχθου. (Από το 1992)

Άραχθος: Ποτάμι του νομού Άρτας της Ηπείρου. Πηγάζει απ’ την περιοχή της Πίνδου και του Μετσόβου, διασχίζοντας την πεδιάδα της Άρτας χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο, σε μήκος 110 χμ. ενισχυμένος απ’ τον παραπόταμο Σαραντάπορο.
Απ’ το 1881 μέχρι το 1912 ήταν σύνορο της ελληνοτουρκικής, μεθορίου. Με τα νερά του δημιούργησαν το 1981 την τεχνική λίμνη του Πουρναρίου με το αντίστοιχο φράγμα, και που ποτίζονται περίπου 45.000 στρέμματα στον κάμπο της Άρτας.
Έχει στο διάβα του πολλά και ιστορικά γεφύρια όπως εκείνο το πέτρινο μονότοξο της Πλάκας που ενώνει τα τζουμερκοχώρια με τα βλαχοχώρια, εκεί το 1942 υπογράφει η κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των ανταρτικών δυνάμεων ΕΛΑΣ και ΕΔΕ.
Και το πολυθρύλητο γεφύρι της Άρτας, που χτίσθηκε το 17ο αιώνα, φορτωμένο με λαϊκούς μύθους, και πού σύμφωνα με την παράδοση θυσιάστηκε η γυναίκα του πρωτομάστορα, στα θεμέλιά του -έπρεπε να χυθεί ανθρώπινο αίμα- για να στεριώσει το γεφύρι το οποίο φέρει 4 μεγάλες καμάρες σε μήκος 145 μ.
Ο Ά. προσφέρεται για αθλοπαιδιές – ράφτινγκ, καλλιεργείται η άγρια πέστροφα
Αντικρίζοντας το μοναδικό στα Βαλκάνια και φημισμένο γιοφύρι της Πλάκας και τα γαλήνια και γάργαρα νερά του παραδίδεσαι αφήνεσαι στο χθες στο σήμερα στο αύριο.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP