Αριστοτέλους

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Αριστοτέλους. (Στη συνοικία Κάνηθος, από το 1959)

Αριστοτέλης [ 384 – 322 ]: Ο μέγιστος επιστήμονας, και ο τελευταίος των μεγίστων της γενιάς του -5ου χρυσού αιώνα των φιλοσόφων της αρχαιότητας [Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης]. Λένε πως ο Αριστοτέλης θεωρείται πιο μορφωμένος άνθρωπος πάνω στη γη. Ο πατέρας της λογικής, γεννήθηκε στα Στάγιρα της Χαλκιδικής, εξ ου και το προσωνύμιο του Σταγειρίτης. Κατέβηκε μικρός στην Αθήνα, όπου δίπλα στον Πλάτωνα μαθήτευσε σ’ όλους τους κλάδους της επιστήμης από μαθηματικά έως ρητορική αστρονομία. Μαζί με τον Πλάτωνα θεμελίωσαν τη θεωρία για τη ζωή του ανθρώπου, ο μεν Πλάτωνας ως ιδεαλιστής, ενώ ο Αριστοτέλης ως πραγματιστής. Έτσι, αν οι μορφές είναι ιδέες για τον Πλάτωνα, την ίδια στιγμή για τον Αριστοτέλη οι μορφές είναι μορφές. Το πολυτιμότερο αγαθό τ’ ανθρώπου ήταν η συνείδηση της Αρετής της ψυχής για τον Α. και η ψυχή είναι μέρος του σώματος, πεθαίνει το σώμα πεθαίνει και η ψυχή περνώντας στην αθανασία της .Θέλει την ψυχή νάναι ένα από πέντε στοιχεία της ύλης ο αιθέρας μια αέρινη ουσία αγέννητη, άφθαρτη, αναλλοίωτη όπως η ψυχή το πνεύμα.
Ο Σταγειρίτης φιλόσοφος ίδρυσε την περίφημη Περιπατητική Σχολή, όπου καταπιάνονταν με θέματα τον άνθρωπο, τη φύση, την ηθική, τη λογική. Και αυτό με συλλογισμό αποδείξεων, με τη διαλεκτική σχέση ύλης και ψυχής, με τη θεωρία της αισθητικής, προέκυπτε η ύπαρξη του φιλοσοφικού δικαίου κ.ά.
Ο Αριστοτέλης έζησε και στη Χαλκίδα, αφού εκδιώχθηκε από την Αθήνα, κατηγορηθείς για ασέβεια, και έφυγε για μην έχει την τύχη του Σωκράτη. Εδώ, έμεινε στο κτήμα της μητέρας του, που καταγόταν απ’ την οικογένεια των Ασκληπιάδων της Χαλκίδας, ασχολήθηκε και με το φαινόμενο της ακατάστατης ροής των νερών του Ευρίπου, και ο μύθος αναφέρει πως πνίγηκε μέσα σ’ αυτά τα νερά, λέγοντας ότι «με νίκησε το φαινόμενο». Το βέβαιο είναι πως διατύπωσε τη θεωρία των ταλαντώσεων του ρεύματος του Ευρίπου, προσφέροντας τα μέγιστα στην κατανόηση του για αιώνες του δυσερμήνευτου παλιρροϊκού φαινομένου.
Υπήρξε δάσκαλος του Μ. Αλέξανδρου και η αγωγή του στηριζόταν στη Ιλιάδα με διασκευή του με την παιδεία των Ελλήνων φιλοσόφων αυτό γινόταν στην περιοχή Μίεζας στο Νυμφαίο μαζί με άλλους πλούσιους μαθητές όπου ο Αλέξανδρος τους αξιοποίησε στην εκστρατεία του. Στην Μίεζα βρέθηκα πρόσφατα που η περιοχή διαμορφώθηκε σε ένα σημαντικό χώρο αντάξιο των δυο σπουδαίων ανδρών της αρχαιότητας. Έζησα περπάτησα ανέπνευσα για λίγο, και είμαι πανευτυχής γιαυτό. Πολύ πικράθηκε για το χαμό του, όπως και για τη θανατική καταδίκη του φιλόσοφου Σωκράτη και καταλήγει το -322. Το σώμα του μεταφέρεται κατόπιν επιθυμίας του από την Χαλκίδα στην γενέτειρά του στα Στάγιρα για ενταφιασμό.
Ο Αριστοτέλης χαρακτηρίζεται ανά την υφήλιο ως ο Μέγιστος Πανεπιστήμων νους και θεμελιωτής της φιλοσοφικής επιστήμης. Τα έργα του πολυάριθμα και αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά. Υπερβαίνουν τα χίλια κι έγιναν παγκόσμια πνευματική τροφή. Μάλιστα, η ηθική της αρετής ήταν για τον Α. πηγή ευδαιμονίας με εκείνο το πρέπει όταν πρέπει και το οποίο υπήρξε η βάση της Χριστιανικής θρησκείας της Καινής Διαθήκης, αλλά και πώς ο θεός είναι η δύναμη της Φύσης και πως ο θεός δεν νοιάζεται, δεν γνωρίζει την ύπαρξή του, η φύση από μόνη της ενδιαφέρεται μόνο για την δημιουργία της ζωής και την επιβίωσή της και όχι για τον θάνατό της. Είπε μεταξύ άλλων και πως η φαντασία είναι η δύναμη που μεταβάλλει τα αισθήματα σε παραστάσεις -μνήμη- το μπλοκάκι της ψυχής θα λέγαμε, Η ηθική είναι υπό τον έλεγχο της συνείδησης του καθένα μας. Η ανθρώπινη νόηση γίνεται βάσει ενός υποκειμένου που νοεί ο άνθρωπος και ενός αντικειμένου το οποίο νοείται. Μέχρι τον 15ο αιώνα όλος ο κόσμος πίστευε την θεωρία του, πώς η γη ήταν το κέντρου του κόσμου, αλλά με την θεωρία του Κοπέρνικου ο ήλιος ήταν πλέον το κέντρο του κόσμου, προτείνοντας το ηλιοκεντρικό σύστημα του Αρίσταρχου του Σάμιου ο Κοπέρνικος τον 15ο αιώνα.
Τιμώντας τον το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φέρει το όνομά του: ‘’Αριστοτέλειο’’. Τα διανοήματά του κατευθύνουν και σήμερα εν πολλοίς τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διακήρυξή του για την ανθρώπινη σκέψη, για την οποία πρέσβευε ότι η αρχική αιτία παραμένει ακίνητη σε σχέση με το κινούμενο [το κινούν αεικίνητον]. Η πνευματική ηδονή είναι προτιμότερη της βιολογικής. Η ύλη θεωρείται παθητική σε σχέση με το πνεύμα.
Ο Α. θεωρείται ένας ανθρώπινος εγκεφαλικός υπολογιστής, διότι τα στοιχεία που τον εξέφραζαν, ήταν -για τα δεδομένα μας – ένας υπερβατικός διανοητής. Οι Άραβες και ο Α. Αυτοί όταν έφθασαν στην Ισπανία τον 8ον αιώνα και ο Α. μεταφράσθηκε στα λατινικά και στο βυζάντιο από τους χριστιανούς η καλοκαγαθία του Α. έγινε ανθρωπισμός στην Δύση. Οι ελλ. ρίζες με τις αρχαίες γνώσεις ρίζωσαν στην Ευρώπη. Η φιλοσοφική σκέψη του μεγάλου διανοητή, αναδεικνύει την κριτική λειτουργία του λόγου.
Και οι Χαλκιδείς πατριώτες από την μητέρα του τον τιμούν τόσο σε δρόμο όσο κα με την φτωχή μπρούντζινη προτομή του μπροστά από Δημαρχείο της πόλης.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP