Άρτας

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Άρτας. (Από το 1978)

Άρτα: Πόλη του ομώνυμου νομού της Ηπείρου, είναι κτισμένη επάνω στην Αρχαία πόλη Αμβρακία. Η Άννα η Κομνηνή μνημονεύει την Άρτα κατά το 13ο αιώνα. Η πόλη της Άρτας βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Άραχθου, με το πασίγνωστο «Γιοφύρι της Άρτας», που ολημερίς κτιζόταν, το βράδυ γκρεμιζόταν. Για να στεριώσει, θα έπρεπε να θυσιαστεί η γυναίκα του πρωτομάστορα. Η κατασκευή του άρχισε το 1602 και ολοκληρώθηκε το 1606, με την βοήθεια τοπικού έμπορα. Η περιοχή της Άρτας περιήλθε στους Τούρκους το 1430, και από το 1780 στην αυλή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Ελευθερώθηκε το 1881.
Ο νομός Άρτας είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου. Είναι κατ’ εξοχήν γεωργοκτηνοτροφικός, παράγει πολλά εσπεριδοειδή. Σημαντική θεωρείται η αλιεία πέστροφας στον Άραχθο ποταμό.
ΥΣ. Στοίχοι για το πολυθρύλητο γεφύρι:
Ολημερίς το κτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν…
Αν δεν στοιχειώσετε του πρώτο μάστορα την όμορφη γυναίκα
Γεφύρι δεν στεριώνει..και εκείνη..
Όπως πέφτουν τ’ άγρια φύλλα να πέφτουν οι διαβάτες
Τι κι αν έχω αδελφό στην ξενιτιά μη λάχει και περάσει.
Ο συγκινησιακός θρύλος της ανθρωπιάς τόσο στα δημοτικά τραγούδια όσο και στα ποιήματα φορτίζουν όπως γράφει ο τραγωδός Ευριπίδης, και μονολογεί η Αντιγόνη, άνδρα βρίσκω, αδερφό δεν βρίσκω.
Βόρεια στις όχθες του Αράχθου υπάρχει το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας από 1886. και είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Από 1881 μέχρι το 1912 βρισκόταν στα σύνορα Ελλάδος Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μάλιστα υπάρχει ακόμα το κτίριο του τελωνείου. Έπεσε καναδυό φορές όπως και 2015 από νεροποντή. Εκεί το 1944 υπογράφει μια συνθήκη ανακωχής μεταξύ των αντιστασιακών δυνάμεων ΕΔΕΣ – ΕΑΜ, αλλά επειδή δεν τηρήθηκε πήρε και το γεφύρι το όνομα της Πλάκας από την συμφωνία της πλάκας.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP