Αθηνών

/ Τρίτη, 28 Μαΐου 2019

Αθήναι: Μέγιστη των μεγίστων πόλη των αρχαίων και των νεοελλήνων. Ο πληθυντικός Αθήναι αποδίδεται στους διάφορους οικισμούς πέριξ της Ακρόπολης. Κτίστηκε από τον βασιλέα Κέκροπα και Κεκροπία αποκαλείτο, στην συνέχεια πήρε το όνομα της πολιούχου και Παλλάδας Αθηνάς, οποία λατρευόταν στα Παναθήναια. Ήταν η αγαπημένη των θεών, με το Ερέχθειο και με το ναό της Αθηνάς Νίκης. Η ιστορία της αρχίζει από τους νεολιθικούς χρόνους απ’ το -3.000 (5.000 χρόνια από σήμερα). Ο Περίκλειος Παρθενώνας αφιερωμένος στην παρθένα θεά Αθηνά. Αθήνα με τα περισσότερα μνημεία του χρυσού αιώνα του Περικλέους που πολλά καταστράφηκαν από τους Πέρσες το -447. Η αρχαία Αθήνα παρήγαγε τόσα λαμπρά μυαλά – 5ος αιώνας όσο καμιά άλλη πόλη.

Με την Αθηναϊκή συμμαχία κατόρθωσε να είναι η ισχυρότερη δύναμη με πρώτη έδρα το ιερό νησί της Δήλου και μετέπειτα με έδρα την Αθήνα. Τα Προπύλαια, η Ρωμαϊκή Αγορά, ο Κεραμικός, ο Άρειος Πάγος, ο ναός του Ηφαίστου, η στοά του Αττάλου, το Ωδείο Ηρώδη του Αττικού και όχι μόνο, κοσμούν την πόλη των Αθηνών. Μεγάλη ακμή έζησε τον -5ο αιώνα την εποχή δηλαδή του Περικλή. Έχασε όμως στον Πελοποννησιακό πόλεμο από τους Σπαρτιάτες το -431 με τρομερές συνέπειες.

Αθήναι, είναι σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, ιστορικής και πνευματικής μνήμης και παιδείας των κλασσικών χρόνων, της δημοκρατίας και της ελευθερίας του πνεύματος. Σε αυτόν τον χώρο, στα στενά δρομάκια γύρω από την Ακρόπολη μεγαλούργησε το ανθρώπινο πνεύμα, γέννησε ότι αποτελεί την βάση του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού. Σε αυτά τα δρομάκια περπάτησαν οι έλληνες παγκόσμιοι φωστήρες οι Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοφάνης, Ευριπίδης Ικτίνος και χάρισαν στον κόσμο το ‘’ωραίο’’ και ‘’αληθινό’’. Προνομιούχοι όσοι τυχόν περπατούν εκεί, και μείς προσπερνούμε, τους χώρους αυτούς, ενώ οι ξένοι έρχονται και προσκυνούν σε αυτούς τους χώρους.

Η Αθηνά, θεά της σοφίας και του πολέμου γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία (σύμφωνα με τη μυθολογία) και κρατάει ως προστάτιδα της πόλης, το δόρυ.

Τη βλέπουμε και με πολλές άλλες ιδιότητες όπως θεά της τέχνης, του εμπορίου και του χορού.

Από τους Ρωμαίους το -86 η Αθήνα πέρασε στους Φράγκους το 1204 και στους Τούρκους το 1456. Στα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού ο ναός της θεάς Αθηνάς έγινε εκκλησία της Παναγιάς της Αθηνιώτισσας, οι τούρκοι τον μετέτρεψαν σε τζαμί.

Επί Τουρκοκρατίας λεγόταν το γνωμικό «να σε φυλάει ο Θεός από τους Ρωμιούς της Αθήνας, τους Τούρκους της Χαλκίδας, και από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, αυτοί κάτι ήξεραν.

Από το 1834 είναι η πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους πού μεταφέρεται από τη πρώτη πρωτεύουσα το Ναύπλιο κατόπιν επιθυμίας του Φιλέλληνα πατέρα του νεοφερμένου βασιλιά των Νεοελλήνων Όθωνα τον Α.’ Μια βασιλική καθέδρα και πρωτεύουσα των Ελλήνων, μια Αθήνα χωριό με 5.000 κατοίκους, πέριξ της Ακρόπολης. Αι Αθήναι μόνο στα αγγλικά ως Athens ακούγεται σήμερα στα νεοελληνικά ακούγεται ως Αθήνα. Η Αθήνα ήταν χωριουδάκι με πολλές λάσπες, και οι όποιες κυρίες που υπήρχαν μεταφερόταν από χαμάληδες στην πλάτη με ειδικό κάθισμα, για μη λασπώνεται το μακρύ φόρεμά τους.

Η Αθήνα προτείνεται από μένα ως σίνικον βάλευ της φιλοσοφίας, της σκέψης, της γνώσης του ορθού λόγου.

Στη βόρεια Αμερική υπάρχουν 22 πόλεις που φέρουν αυτό το μεγάλο όνομα Αθήνα όπως και στην Κόστα Ρίκα έθνος..

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP