Αβέρωφ

/ Τρίτη, 28 Μαΐου 2019

Αβέρωφ: οικογένεια μεγάλο γαιοκτημόνων της Εύβοιας, φαίνεται πως είχε συγγένεια με τον μεγάλο μετσοβίτη ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ. Διετέλεσαν δήμαρχοι, πολιτικοί, βουλευτές (1869 – 1920). Γηραιότερος αυτών ο Αυγερινός Αβέρωφ σίγουρα μετσοβίτικης καταγωγής διετέλεσε επί της βασιλείας του Όθωνα για τέσσερες εκλογικές περιόδους βουλευτής Ευβοίας. Διαβάζω στην τοπική εφημερίδα Προοδευτική Εύβοια για τον Αυγερινό Αβέρωφ [ 1805 – 1876] γεννημένος στο Μέτσοβο. Το 1842 εγκαταστάθηκε στην Χαλκίδα με το κάλεσμα της τότε κυβέρνησης για την αγορά γεωργικών εκτάσεων, και για να μπορέσει να υπογραφεί η συνθήκη της Απελευθέρωσης της Ελλάδος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το 1902 ο Γ. Αβέρωφ κερδίζει στις βουλευτικές εκλογές την δεύτερη θέση με 4.700 ψήφους μετά τον Β. Βουδούρη που πήρε τη πρώτη με 5.050 ψήφους.

Μέλος της οικογένειας υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης [Εθνικής Άμυνας] Θεσσαλονίκης του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1917 (υπουργός παιδείας και Θρησκευμάτων) και ιδιοκτήτης μεγάλου κτήματος στην Κήριν8ο της Β. Εύβοιας.

  1. Σ’ όσους δρόμους δεν υπάρχει ημερομηνία δίπλα στην επικεφαλίδα της οδού, δεν υπάρχει και στο βιβλίο ονοματοθεσίας – ονοματοδοσίας του Δήμου Χαλκιδέων. και.
  2. Οι ημερομηνίες που αναφέρονται προ Χριστού [π .Χ.] θα τις βρείτε σε αυτήν την εργασία με το χαρακτηριστικό σημείο πλην (-). Παραδείγματος χάριν το –2.000 είναι το 2.000 π. Χ. και για τις μ. Χ. χωρίς σύμβολο απλά 2.000.
  3. Συνοπτικός χάρτης με τους κυριότερους δρόμους υπάρχει στις τελευταίες σελίδες του εγχειριδίου, βάσει των οποίων θα μπορεί κανείς να προσδιορισθεί στην πόλη της Χαλκίδας.
graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP