Αυλίδας

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Αυλίδας. (Στις Εργατικές Κατοικίες. Από το 1959)

Αυλίδα: Αρχαιότατη πόλη στα παράλια της Βοιωτίας λίγα χιλιόμετρα νότιο δυτικά από τη Χαλκίδα. Η Αυλίδα –που πήρε τ’ όνομα της από την κόρη του βασιλιά της Θήβας Ώγυρο. Απ’ της Αυλίδας το λιμάνι έγιναν πολλές εξορμήσεις. Οι Αιολείς προς τη Θράκη, και οι Μυκηναίοι με τον Αγαμέμνονα προς την Τροία το -1190. Εδώ, σύμφωνα με τον Ευριπίδη, συνέβη και το δραματικό περιστατικό με τη θυσία της Ιφιγένειας, την οποία όμως όταν βρισκόταν στο βωμό, η θεά Άρτεμη την αντικατέστησε με ελάφι και τη φυγάδευσε στην Ταυρίδα, όπου ανέλαβε να υπηρετεί τη θεά ως ιέρειά της. Εκεί, την συνάντησε αργότερα ο Ορέστης ο αδελφό της.
Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν και αυτοί το λιμάνι της Αυλίδας. Στο χώρο βρέθηκε το 1956 σε ανασκαφή το λατρευτικό άγαλμα και ναός της θεάς Αρτέμιδας, και στο Αυλίδιο Ιερό την ιερά της κρήνη.
Σήμερα, σώζονται ελάχιστα ίχνη της άλλοτε ακμάζουσας Αρχαίας πόλης, όπου βρέθηκαν ο Αγαμέμνονας επιφανέστερος βασιλιάς – μυθικός ήρωας των Μυκηνών με την σύζυγο του Κλυταιμήστρα εδώ παραδίπλα αλλά και τόσο μακριά για όλους μας, το άλλοτε κεφαλοχώρι Βαθύ μετονομάσθηκε σε Αυλίδα. Στον νέο αυτοκινητόδρομο για το Σχηματάρι, και στις δυο κατευθύνσεις δεν υπάρχει πινακίδα με ένδειξη του αρχαιολογικού χώρου, και παρά τις ενοχλήσεις στην Δημαρχεία Χαλκιδέων δεν ίδρωσαν να τοποθετήσουν αντίστοιχες πινακίδες.
Περισσότερα για την Αυλίδα. στην οδό Ιφιγένειας.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP