Χατζηγιάννη Μέξη

/ Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Οδός Χατζηγιάννη Μέξη. (Από το 1976)
Μέξης Χατζηγιάννης: [1756 – 1844] Γόνος επιφανούς οικογένειας από τις Σπέτσες με βορειοηπειρωτική καταγωγή, απ’ το Λάμποβο. Από μικρός έγινε ναυτικός και προεπαναστατικά οργανώθηκε για τον Αγώνα. Πρόσφερε πολλές υπηρεσίες στην Εξέγερση του 1821. Φιλικός, με την προσφορά των 4 πλοίων με αρχαία ελληνικά ονόματα όπως [ Περικλής, Λεωνίδας, Περικλής, Επαμεινώνδας ] οργάνωσε τόσο την προεπαναστατική όσο και την επαναστατική ναυτιλία του 1821, αλλά παρείχε και αρκετά χρηματικά ποσά για πολεμοφόδια.
Ο Χατζήγιάννης Μέξης ήταν πλούσιος και ισχυρός πρόκριτος των Σπετσών, ο οποίος μαζί με το συμπατριώτη του Μπόταση και άλλους συμπολίτες του ύψωσαν την επαναστατική σημαία στον στόλο τους. Μ’ ένα δικό του κόλπο στην επικείμενη τουρκική ναυτική επίθεση στις Σπέτσες, πρότεινε ν ’ανάψουν πολλές φωτιές -όπως κι έγινε- κι οι Τούρκοι βλέποντάς τις φοβήθηκαν – πανικοβλήθηκαν και υποχώρησαν.
Τόσο με το κυβερνήτη Καποδίστρια είχε προνομιούχα αξιωματική θέση στα συμβούλια των προκρίτων, όσο και με τον βασιλιά Όθωνα κατείχε έδρα στις Εθνοσυνελεύσεις.
Έγινε Γερουσιαστής και φιλοξένησε στ’ αρχοντικό του στις Σπέτσες το βασιλιά Όθωνα, όπου και του επιδόθηκε το παράσημο του χρυσού σταυρού για τις υπηρεσίες του προς την πολύπαθη πατρίδα. Πέθανε το 1844 σε ηλικία 88 χρόνων Σήμερα, το αρχοντικό του αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νησιού, και φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο όπως το Ιστορικό Αρχείο, με κειμήλια και τα παράσημά του.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP