Χίου

/ Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Οδός Χίου. (Από το 1976)
Χίος: Πέμπτο σε έκταση νησί της Ελλάδος και νησί του Αιγαίου Πελάγους κοντά στα μικρασιάτικα παράλια, που πρωτοκατοικήθηκε από τους Πελασγούς της Θεσσαλίας και στη συνέχεια από τους Ίωνες και τους Άβαντες της Εύβοιας. Αργότερα, πέρασε στα χέρια Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Βενετών και των Τούρκων από το 1566.
Στα χρόνια του 1821 η Χίος επαναστάτησε στις 10 Μαρτίου το 1822 και με τις άστοχες κινήσεις υπό την ηγεσία του Σάμιου αρχηγού Λυκούργου Λογοθέτη η εξέγερση έγινε τραγωδία. Αυτό είχε ως συνέπεια να στραφούν εναντίον της οι Τούρκοι και να σφαγιάσουν πλέον των 30.000 των κατοίκων της, ενώ άλλους 40.000 ανθρώπους της τους έσυραν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής και τους πούλησαν ως δούλους. Η καταστροφή της Χίου συγκίνησε βαθιά τους απανταχού Φιλέλληνες και ενέπνευσε συγγραφείς και καλλιτέχνες όπως τους Β. Ουγκώ, και Νελακρουά. Λίγο μετά, στις 5 Ιουνίου 1822, ο μπουρλοτιέρης Κωνσταντίνος Κανάρης θα κάψει στο λιμάνι της Χίου την τούρκικη ναυαρχίδα, οδηγώντας στον υγρό τάφο τον Τούρκο Ναύαρχο και 2.000 Τούρκους. Το νησί ελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων το 1912.
Η Χίος -το νησί των εφοπλιστών- μαζί με τις Οινούσες τα Ψαρά και τα Αντίψαρα αποτελούν τον ομώνυμο νομό, είναι πατρίδα πολλών ναυτικών εφοπλιστικών οικογενειών, αποτελεί ένα από τα αρχοντονήσια του Αιγαίου και είναι φημισμένο παγκόσμια για την παραγωγή της μοναδικής μαστίχας στο κόσμο.
Αξιοθέατα της πόλης της Χίου, που είναι και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, θεωρούνται το βυζαντινό Μεγάλο Κάστρο του 10ου αιώνα, και η βιβλιοθήκη, που φέρει το όνομα του κορυφαίου Διδασκάλου του Γένους Αδαμάντιου Κοραή (1748 – 1833) και που είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας.
Άλλοι σημαντικοί τόποι του νησιού είναι τα Μεσαιωνικά χωριά Καλαμωτή, Πύργος με τα ‘’ξυστά ‘’, ασπρόμαυρα συνδεδεμένα μεταξύ τους σπίτια, μια ιδιομορφία χρήσιμη για την τότε αντιμετώπιση της μαστίζουσας το Αιγαίο πειρατείας, τα Μεστά με τις περίτεχνες εικονογραφίες των εξωτερικών τους τοίχων, Γενουάτικης αρχιτεκτονικής απ’ το 1346. Οι παραπάνω οικισμοί αποτελούσαν εμπορικό προπύργιο για τις απέναντι πόλεις, Σμύρνη και Έφεσο, για τους Ενετούς. Ο Ανάβατος, ο Μυστράς του Αιγαίου 25 χλμ, απ΄την Χώρα πρόκειται για μια βυζαντινή καστροπολιτεία. Τα Μαστιχοχώρια με τα μαστιχοφόρα – σχινόδεντρα τα βρίσκεις σε μια προκαθορισμένη περιοχή στη νότια Χίο, από τα οποία προκύπτει η μαστίχα με τα ποικίλα χρήσιμα και υγιεινά προϊόντα της. Το σχινόδεντρο που σκίζεται και δακρύζει την λεγόμενη αρωματική ρετσίνι. Απ’ την αρχαιότητα οι Ιπποκράτης Ασκληπιός, Γαληνός συνιστούσαν το μάσημά της. Οι Γενουάτες ήταν εκείνοι που πρωτοργάνωσαν την εκμετάλλευσή της το 1347. Σήμερα στο Β,Α. Αιγαίο, είναι ο μεγαλύτερος Οργανισμός Διαχείρισης του μοναδικού φαρμακευτικού – αρωματικού και θεραπευτικού προϊόντος. Κύριοι πελάτες είναι Άραβες, καθώς μνημονεύεται στο Κοράνι, έπονται Γαλλία, Ιαπωνία.
Η Χίος από την αρχαία εποχή διεκδίκησε την καταγωγή του Ομήρου, με το Βροντάδο να φιλοξενεί την Πέτρα του Ομήρου, στην οποία η παράδοση θέλει τον δημιουργό της Ιλιάδας και της Οδύσσειας εκεί να διδάσκει τους μαθητές του. Άλλα μνημεία της αρχαιότητας είναι: το ιερό της Αθηνάς Πολιούχου, το θέατρο, το Γυμνάσιο, ο ναός του Διόνυσου, τα θαυμάσια ψηφιδωτά λείψανα από το αρχαίο ρυμοτομικό σχέδιο, ερείπια βωμών των θεών Διόνυσου και του Άμμωνα Δία. Διάβασα. ότι στον Β’ Π. Πόλεμο το 1943 μια ομάδα αντιστασιακών από την Χίο πήγαν εθελοντικά στην Β. Αφρική να πολεμήσουν στο πλευρό των συμμάχων εναντίον των Γερμανών, πληροφορήθηκαν οι Εγγλέζοι πως ήταν κομουνιστές και τους έκλεισαν σε στρατόπεδο περιφραγμένο με σύρματα και τους έμεινε το οι ’’Συρμάτινοι.’’

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP