Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. [ Πλατεία Αγίου Νικολάου]
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Ο Ε.Ε.Σ. ξεκίνησε και παραμένει ως ο μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός σύλλογος και ιδρύθηκε το 1877 με ενέργειες από την τότε βασίλισσα της Ελλάδος Όλγα, λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δ. Δικαίου, και είναι ο μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα προσφέροντας τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς σε καιρώ ειρήνης και πολέμου. Το σύνθετο έργο του βασίζεται σε εθελοντική προσφορά των μελών της, προστατεύοντας – φροντίζοντας ηλικιωμένους, και άτομα με ανάγκες – ΚΑΜΕΑ. Προσφέρουν υπηρεσίες αιμοδοσίας, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πρώτες βοήθειες, βοήθεια σε ασθενείς πρόσφυγες, μετανάστες, δεινοπαθούντες από σεισμούς θεομηνίες. Σε εμπόλεμη κατάσταση είναι εκεί στην πρώτη γραμμή με τις Ένοπλες Δυνάμεις για να βοηθούν τα θύματα του πολέμου να παρέχουν αρωγή σε τραυματίες/ αρρώστους, άμαχο και απροστάτευτο πληθυσμό..
Παγκόσμιος – Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι εφεύρημα δημιούργημα του Ελβετού Ερρίκου Ντινάν.
Ερρίκος Ντινάν 1828 – 1910 Ελβετός επιχειρηματίας που με αφορμή από τον πόλεμο του Σολφερίνο όπου Γάλλοι το 1859 πολεμούσαν με τους Αυστριακούς, οι τραυματίες συγκίνησαν τον Ντινάν να συγγράψει το βραβευθέν με το Νόμπελ Ειρήνης ‘’Ανάμνηση απ’ το Σολφερίνο.’’ Το 1901 έγινε αφορμή να ιδρυθεί, ο αυτόνομος οργανισμός, διαθέτοντας την ζωή του, την περιουσία του στις υπηρεσίες με πλαίσιο τον ερυθρό σταυρό για τους χριστιανούς, με ημισέληνο για τους Τούρκους – Μουσουλμάνους, με το αστέρι του Δαυίδ για τους Εβραίους, και απ’ το 2005 οι ανεξάρτητοι – οι ουδέτεροι χωρίς θρησκευτικό σύμβολο, με το ερυθρό κρύσταλλο. Όλα τα παραπάνω σήματα προστατεύονται και είναι απαραβίαστα τόσο σε καιρώ ειρήνης, όσο και σε εμπόλεμη κατάσταση,
Ξεκινώντας ο Ερυθρός, ως Ελληνική Συμβουλευτική Εταιρεία με εθελοντές νοσηλευτές. Σήμερα με κατά το πλείστον με γυναικείο προσωπικό, τους Σαμαρείτες, ένα νέο τμήμα – σώμα ευρείας προσφοράς υπηρεσιών διασώστες – ναυαγοσώστες. Με το ‘’Όσο υπάρχουν άνθρωποι’’ αυτοί οι εθελοντές – εθελόντριες ζούνε για να προσφέρουν το χέρι τους σ’ όσους χρειάζονται βοήθεια ψυχολογική, ηθική, πνευματική, σωματική, όση πρόσφερε και μεγάλος Ερρίκος Ντινάν. Προς τιμήν του, το Ελληνικό κράτος έδωσε σε Γενικό Νοσοκομείο το όνομά του στην Λεωφόρο Μεσογείων στην Αθήνα. Όσο για τους εθελοντές δεν χρειάζεται να αναφέρω τις υπηρεσίες των, τις βλέπουμε όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα – θεομηνίες είναι παρόντες, και γιαυτό έχω ιδία πείρα, η σύζυγος είναι εθελόντρια στον Ερυθρό.
Υπάρχει έκκληση από τον Ε.Ε.Σ. που λέει, γίνε Εθελοντής, γίνε Ενεργός πολίτης. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής οι εθελοντές προσφέρουν υπηρεσίες και την ζωή τους ακόμα χωρίς ανταμοιβή, δίνοντας το χέρι τους στο απλωμένο χέρι, ένα καλό λόγο μ’ ένα χαμόγελο. Χάρη και σαυτούς το 2004 πήραμε συγχαρητήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, παιδικά χωριά SOS, το χαμόγελο του παιδιού, η αιμοδοσία, η προσφορά μελών σώματος μετά θάνατο κ.ά αποτελούν εθελούσια πράξη.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP