Ερέτριας

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Ερέτριας. (Από το 1959)
Ερέτρια: Ερετριώ – κωπηλατώ, Αρχαία και σπουδαία παράκτια ναυτική πόλη πλουτοκρατών ναυτικών. Ερέτρια πόλη της Εύβοιας, που μνημονεύεται ήδη από τις γραφές του Ομήρου με τους Άβαντες ως κατοίκους της Ερέτριας να συμμετέχουν στον Τρωικό πόλεμο. Τον -7ο αιώνα λόγω της ναυτικής υπεροχής και της έλλειψης εργασίας εξόρμησαν σε ποντοπόρες χώρες για αποικισμό, τους βρίσκουμε να πρωτοστατούν μαζί με τους Χαλκιδείς που δεν διέθεταν πλοία στην ίδρυση αποικιών. Τότε οι συνάρχοντες /πρόβολοι διακυβερνούσαν την Ε. όπως και σε άλλες πόλεις. Όμως, τον – 6ο αιώνα οι δύο γειτονικές πόλεις βρέθηκαν σε πολεμική αντιπαράθεση με βασικό στόχο και αιτία τον έλεγχο του εύφορου Ληλάντιου πεδίου, δηλαδή. της γύρω από το Λήλα ποταμό πεδιάδας. Κατά την εποχή της ισχυροποίησης της Αθήνας, η Ερέτρια έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας όπως και όλη η Εύβοια. Ο ερχομός των Περσών το -490 στο Ν. Ευβοϊκό έφερε την πολιορκία και την ολική της καταστροφή. Από τους Μακεδόνες το -198 περιήλθε στους Ρωμαίους, στο Βυζάντιο, στους Φραγκοενετούς και το 1470 στους Τούρκους. Το 1824 άρχισε η εγκατάσταση των Ψαριανών, που είχαν εκδιωχθεί από το μαρτυρικό νησί. Η ανάπτυξη της νέας πόλης, που ως το 1960 ονομαζόταν Νέα Ψαρά. Επανιδρύθηκε επάνω στα ερείπια της αρχαίας λαμπρής πόλης.
Σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα: το εντυπωσιακό και επώνυμο παρά του ότι λεηλατήθηκε θέατρο της κλασικής εποχής, ο ναός του Δαφνηφόρου Απόλλωνα. Μέρος των πολυάριθμων ευρημάτων που ευρέθησαν, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, ενώ πολλά άλλα φιγουράρουν σε άλλα μουσεία του εξωτερικού.
Απ’ το 1847 βρίσκεται στη πόλη η οικία του μεγάλου μας Εθνικού πυρπολητή ήρωα του ’21 και μετέπειτα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Κανάρη.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP