Ερμού

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Ερμού. (Κέντρο)
Ερμής ο Γοργοπόδαρος: Θεός Ολύμπιος, απ’ τους νεότερους του Δωδεκάθεου, γιος του Δία και της Ατλαντίδος, που είχε πολλά καθήκοντα και υποχρεώσεις, ήταν κοντά στη ζωή και στο θάνατο, βρισκόταν ανάμεσα στις χθόνιες δυνάμεις και σαυτές της αναπαραγωγής. Επίσης, ήταν θεός και προστάτης της εφευρετικότητας, της εξυπνάδας, και πανέξυπνος θεός του εμπορίου. Ο Κερδώος Ερμής, ο πρόθυμος των θεών, προάγγελος των θεών, και των δρόμων, ψυχοπομπός των νεκρών, και του ύπνου. Για να εξευμενίσει τον Απόλλωνα, που του είχε κλέψει τα βόδια, αποδέχτηκε και καθιερώθηκε ως οδηγός των ψυχών στον Άδη. Όμως, ο Απόλλων στα πλαίσια της ανταλλαγής και επιστροφής των βοδιών του προσέφερε τη λύρα, που ήταν φτιαγμένη από καύκαλο χελώνας. Θεωρείται ως εφευρέτης των μέτρων και των σταθμών. Ήταν πανταχού και πουθενά, και πάνω και κάτω από την γη/ Γαία / σύντροφό του.
Σε μια από τις καθόδους του στα παλάτια του Άδη, συνευρέθηκε με τη θεά Αφροδίτη. Προϊόν αυτής της συνεύρεσης ήταν η γέννηση του Έρωτα. Η καλλιτεχνική παράσταση του Ερμή έχει γίνει έξοχα από τον Πραξιτέλη και φυλάσσεται στο Μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας το περίφημο κόσμημα -που το χαζεύουν οι μαθήτριες– ο Ερμής του Πραξιτέλους..
Πολύπλευρος πολυτάλαντος θεός λαοφιλής, έξυπνος πονηρός κλέφτης ψεύτης, (ένας σημερινός Έλληνας), τα’ χει καλά με την Σελήνη για να τον βοηθάει στις νυχτερινές ατασθαλίες. Ερμές, ήταν κάτι σαν οδικές πινακίδες που είχαν οι αρχαίοι κτηματίες και προήλθε ως φαίνεται απ’ τον Ερμή και ως αρμόδιος θεός επικοινωνίας οριοθέτησης αγροτικής περιουσίας με συμβολισμό φαλού στις πινακίδες για καλύτερη παραγωγή. Τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στην διαδρομή της οδού Ερμού στην Χαλκίδα του προδίνουν και τον προστάτη τους τον ενόδιο -που δείχνει τον δρόμο- Ερμή.
H οδός είναι εμπορικός δρόμος στην πόλη της Χαλκίδας στο μεγαλύτερο μέρος της είναι πεζοδρομημένος.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP