Έβρου

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Έβρου.
Έβρος: Ποταμός παραμεθόριος του νομού Έβρου με την Ανατολική Θράκη και κατ’ επέκταση ορόσημο Ελλάδος – Τουρκίας. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς των Βαλκανίων. Πηγάζει από τη Βουλγαρία [Μαρτίτσα στα βουλγάρικα], διασχίζει την Ανατολική Ρωμυλία την πόλη της Αδριανούπολης τη Θράκη για να καταλήξει στο Θρακικό πέλαγος, με το δέλτα του να έχει πλάτος 12 χμ. Από τα 530 χμ. μήκους, τα 230 από το 1923 με την συνθήκη της Λοζάνης οριοθετούν τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας με την Τουρκία. Ως κυριότερο ελληνικό παραπόταμό έχει τον Άρδα.
Κατά τη Μυθολογία το όνομά του ο ποταμός το έλαβε από τον Έβρο, τον γιο του βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρο, ο οποίος πνίγηκε σ’ αυτόν τον τόπο, προσπαθώντας ν’ αποφύγει την οργή του πατέρα του, καθώς η μητριά του τον κατηγορούσε ότι πήγε να την βιάσει, ενώ συνέβαινε το αντίθετο. Στην πραγματικότητα εκείνη τον ερωτεύθηκε και ο Έβρος πάσχιζε να την αποφύγει.
Το 1922 ο Έβρος ποταμός με έδρα την Αλεξανδρούπολη, με τη Στρατιά του Πάγκαλου να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα στρατιωτικά γεγονότα της εποχής. Μάλιστα υπήρχαν τέτοιες καλές προϋποθέσεις με ένα αξιόλογο αξιόμαχο και πειθαρχημένο στράτευμα, θα μπορούσε να καταλάβει Α. Θράκη και την Κωνσταντινούπολη, αλλά οι Μεγάλες Δυνάμεις ήταν εκεί για να μας αποτρέψουν.
Στο Δέλτα του ποταμού διαχειμάζουν χιλιάδες πουλιά μεγάλης ποικιλίας, αποτελώντας μαζί με το εκεί νησάκι Γκιπούρ Ακτάς, -το Νησί των Απίστων- το σπουδαιότερο με τα 69.000 στρέμματα υδροβιότοπο της Ευρώπης αλλά και διεθνώς, ο φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα του Έβρου όπου εδρεύει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, -έχει δακτυλιωμένα πάνω από 85.000 πουλιά- λέει η εταιρεία πως εντυπωσιάζονται οι επισκέπτες από τις σπάνια είδη που σταθμεύουν στο Δέλτα του Έβρου. Το δάσος της Δαδιάς χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος βιότοπος των αρπακτικών πτηνών της Ευρώπης. Το Εθνικό Πάρκο που εκτείνεται στο 100/0 του νομού, στα 428.000 στρέμματα και είναι ιδανικός τόπος για τα 28 είδη από τα 46 της Ευρώπης όπως Βασιλαετός, Μαυρόγυπας.
Τα δάση, ο ορυκτός πλούτος, η γεωργία, η κτηνοτροφία η σηροτροφία στο Σουφλί παλαιότερα, και ο τουρισμός αποτελούν τις βάσεις της οικονομίας του νομού.
Πολλές φορές από τις μεγάλες βρόχο – χιονοπτώσεις πλημμυρίζει – ξεχειλίζει ο Ε. και ο νομός τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με σοβαρές ζημιές σε ακίνητη και ζωική περιουσία. Χωρίς οι ενδιαφερόμενες χώρες να θέλουν να βρουν λύση.
Ο ποταμός σαν μεθοριακός βρίσκεται στην είσοδο από την Ανατολή στη Δύση με όλα τα καλά της πολιτιστικής ασιατικής ζωής, και με προβλήματα της λαθρομετανάστευσης σήμερα.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP