Ευρώτα

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Ευρώτα. (Από το 1959)
Ευρώτας: Ποταμός της Λακωνίας, που πηγάζει από τον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο, έχοντας μαζί με τον Αλφειό κοινές πηγές. Ο Ευρώτας μαζί με τον παραπόταμό του Βασιλοπόταμο για ένα διάστημα είναι υπόγειοι και μετά διαχωρίζονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Αλφειό, που αυτός κινείται προς την Αρκαδία και την Ηλεία, ενώ ο Ευρώτας προς τη Λακωνία παραδίπλα της Σπάρτης. Οι παραπόταμοί του μεταφέρουν χωμάτινα υλικά τα οποία προσχώνουν την παραλία και κάθε τόσο μεταβάλλεται ο αιγιαλός της. Από την όλη του μορφή οι αρχαίοι του έδωσαν τον όρο ευρώς (μούχλα).
Κατά τη μυθολογία ήταν γιος του Μίλητα, πατέρα της Σπάρτης και πεθερός του Λακεδαίμονα. Πήρε το όνομα από βασιλιά Ευρώτα προκάτοχο του Λακεδαίμονα. που θεωρούνταν πως αυτός αποξήρανε τη Λακωνική πεδιάδα με διώρυγα που κατασκεύασε, άλλη εκδοχή είναι πως πνίγηκε στο ποτάμι διότι είχε ατιμωτική ήττα από τους Αθηναίους και πήρε το νομά του.
Στις εκβολές του ποταμού σχηματίζεται δέλτα 1800 στρεμμάτων, ενώ το έλος που υπήρχε, έχει αποστραγγισθεί, και μετατράπηκε σε καλλιεργήσιμη πεδιάδα με πλούσια συγκομιδή γεωργικών προϊόντων.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP