Φαρμάκη

/ Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Οδός Φαρμάκη. (Από το 1995)
Φαρμάκης Ιωάννης (1722 Μπλάτσι Δυτικής Μακεδονίας – 1821 Κωνσταντινούπολη): Φιλικός και Αγωνιστής του 1821 από οικογένεια προεστών και εμπειροπόλεμων Αρματολών.
Ξεκίνησε τη στρατιωτική του δράση στην περιφέρεια του Ολύμπου με τον παπα Θύμιο τον Βλαχάβα. Συνεργάσθηκε στα Επτάνησα με το Ι. Καποδίστρια όπου συμμετείχαν πολλοί οπλαρχηγοί σε σύσκεψη. Το 1816 φεύγει για την Οδησσό. και συναντιέται με το Φιλικό Εμμανουήλ Ξάνθο και γίνεται μέλος της Εταιρείας. Στη συνέχεια, με τον τίτλο του Αρχηγού των «Αφιερωμένων» που κατείχε, έρχεται σε επαφή στην πόλη των Σερρών –για ζητήματα της Φιλικής Εταιρείας– με τους ιερωμένους Χρύσανθο και Ιγνάτιο. Επιστρέφει στο Βουκουρέστι και συνεργάζεται με το συνάδελφό του επίσης Φιλικό Γεωργάκη Ολύμπιο.
Συμμετέχει ενεργά στα επαναστατικά γεγονότα της Μολδοβλαχίας και πολεμά στο Δραγατσάνι με τους φοιτητές Ιερολοχίτες τον Ιούνη του 1821. Σαν βρίσκεται περικυκλωμένος μαζί με τον Ολύμπιο και ελάχιστους συμπολεμιστές του στη μονή Σέκου της Βλαχίας, προχωρά στην ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί Τούρκοι, να συλληφθεί από τους Τούρκους και στις 28 Οκτωβρίου 1821 παρά της συμφωνία ν’αφεθούν ελεύθεροι σφαγιάστηκαν οι σύντροφοί του, και εκείνος μεταφέρθηκε στην Πόλη και καρατομήθηκε, για να τρομοκρατηθούν οι Έλληνες κάτοικοί της, και να αποστραφούν τους Επαναστάτες.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP