Φάρου

/ Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Οδός Φάρου.
Φάρος: [Φάρος, πυρσός, φανάρι, φωτοσημαντήρας ] Πύργος που με φωτιστικό σύστημα που διαθέτει, φωτοδείχνει, εκπέμποντας περιοδικά φως και καθοδηγεί την ασφαλή πορεία της ναυσιπλοΐας και των ναυτιλλόμενων, αυτό το πολύτιμο φως είναι ένα σημαντικό εργαλείο που με σιγουριά δείχνει τον δρόμο στους ταξιδιώτες της θάλασσας. Είναι εγκατεστημένος σε επικίνδυνα σημεία για την ναυτιλία και καθοδηγεί τη ρότα – διέλευση των πλοίων, είναι ο νυχτερινός οδηγός και πλοηγός στις σκοτεινές μέρες των καραβοκύρηδων.
Ο πρώτος γνωστός φάρος της παγκόσμιας ιστορίας ήταν αυτός της Αλεξάνδρειας (από το -300 και θεωρούνταν για 1700 χρόνια σύμβολο του ελληνιστικού Ελληνισμού. μέχρι που καταστράφηκε το 1400 από σεισμό. Τον ίδρυσε ο Πτολεμαίος ο Α΄, με αρχιτέκτονα τον Σώστρατο, είχε ύψος 150 μέτρα, και σε απόσταση διάκρισης 300 σταδίων 50 χλμ –για να προσφέρει φως στους ταξιδιώτες της θάλασσας– έκαιγε ρητινούχα ξύλα, και την ημέρα καθοδηγούσε τους ναυτιλλόμενους ο καπνός των καιγόμενων ξύλων. Βρισκόταν εγκατεστημένος στο νησί Φάρος, απ’ όπου πήρε και τ’ όνομά του, κάθε φάρος όπου και αν βρίσκεται, διατηρεί αυτό το όνομα ως τις μέρες μας. Σήμερα σε αυτόν το τόπο δεν υπάρχει κάτι τι από το αρχαίο δημιούργημα. Ο Κολοσσός της Ρόδου, εθεωρείτο φάρος του θεού Ήλιου, και ήταν ένα από 7 θαύματα της αρχαιότητος, και απομίμηση αυτού λένε πώς, είναι το άγαλμα της Ελευθερίας στην είσοδο του λιμανιού της Ν. Υόρκης.
Οι φάροι βρίσκονται τοποθετημένοι σε ανάλογο ύψος από την θάλασσα για να ξεχωρίζουν με χαρακτηριστικά την περιοδικότητα διαδοχής έντασης, ανάλογη του σκότους και χρόνου περιστροφής.
Τα φανάρια όπως λένε τους φάρους οι του Πολεμικού Ναυτικού, διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, όπως της ανοιχτής, της κλειστής θάλασσας, και των λιμανιών, και οι οποίοι επιθεωρούνται τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο. Παλαιότερα τους φύλαγαν οι ντόπιοι, αργότερα οι απόστρατοι, του Πολεμικού . Ναυτικού. Και τελευταία οι έχοντες το χάρισμα της μοναξιάς του Π. Ν.
Ξεχωρίζουν οι σταθερής έντασης, οι αναλάμποντες, οι της ομίχλης -θαλάσσιας λάμψης,- όλοι συμβολίζονται στους ναυτικούς χάρτες σε κόκκινο κύκλο, και είναι επανδρωμένοι οι πιο πολλοί.
Ως φάρος ανά την υφήλιο από το 1786 χρησιμοποιήθηκε σ’ένα τυποποιημένο κτίριο με περιστρεφόμενο μηχάνημα φωτοβολίας, στο οποίο το περιοδικό φως προερχόταν από την καύση του αερίου της ασετιλίνης, που αναβόσβηνε αυτόματα και ανάλογα με την ένταση του σκότους, αργότερα πέρασε στην αξιοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος, αργότερα της ηλιακής ενέργειας ένταση. Σήμερα, η ψηφιακή λειτουργία του Φάρου απλοποιεί τη χρήση του με το ραδιοφάρο.
Ο πρώτος σύγχρονος φάρος στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στην Αίγινα το 1827 όταν ο Καποδίστριας έκανε την Αίγινα πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος, και μάλιστα ονομάστηκε το φώς του Καποδίστρια, έπεται η τότε μεγαλούπολη – Ερμούπολη της Σύρου το 1848, με το μεγαλύτερο ύψος 29μ. Ιστορικοί φάροι, -πέτρινα μεσαιωνικά σύμβολα-θεωρούνται αυτοί της Αλεξανδρούπολης, του Γυθείου, της Πάτρας, των Χανίων, Οι Γερμανοί στην κατοχή του ’41 τους ακινητοποίησαν. Στο Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει η υπηρεσία Φάρων με το φαρικό σύστημα να χαρτοδετεί σηματοδοτεί επανδρώνει, και συντηρεί τους 470 και. ναυτικούς φάρους. Τα χρώματα των φάρων είναι λευκό, πράσινο ή κόκκινο, ανάλογα με την επικινδυνότητα της περιοχής, και το πράσινο βρίσκεται στα αριστερά, το κόκκινο δεξιά.
Ο Φαροφύλακας προσφέρει ύψιστες υπηρεσίες μέσα από τον πέτρινο θάλαμο με τα πολλά σκαλοπάτια, με την μονότονη βαρετή, απομονωμένη και απόκοσμη μυθική ζωή. Η παλαιότητα των φάρων – κτιρίων αποτελούν διατηρητέα μνημεία και θεωρούνται οι ερημίτες της θάλασσας, Απ’ τη ζωή του ερημίτη: …’’στην αρχή σε τρελαίνει με τον καιρό όμως ο χρόνος σε στρώνει παλαιότερα σου χορηγούσαν μουλάρι για την επικοινωνία με τον κόσμο, ψάρευες, είχες παραγωγή κηπευτικών, μάζευες το νερό της βροχής. Ζεις οικογενειακώς, και η βαρετή και μονότονη ζωή ακουμπά στην αρχή και την οικογένεια. Όταν απομακρύνεσαι από τα καθήκοντά σου αισθάνεσαι χαμένος διότι είχες μάθει να ζεις τον μύθο σου, μονολογεί πρώην.’’
Υπάρχουν και οι : αερο φάροι, ραδιο φάροi, ο πρώτος είναι περιστρεφόμενος, περίβλεπτος [360 μοίρες] και σηματοδοτεί τους χειριστές των αεροσκαφών εν πτήση, και ο με ράδιο συχνότητα για την ναυτιλία.
Το καραβοφάναρο είναι καράβι και φέρει αντίστοιχο φωτισμό από φάρο, που εγκαθίσταται εκτάκτως και προσωρινά σε μια κατά την των υπευθύνων επικίνδυνη θέση για την ασφαλή διέλευση των πλοίων. Συνώνυμα: πυρσός, φανός, δαυλός φωτοσημαντήρας.
Ο Φάρος της Χαλκίδας ο λεγόμενος της Κακής Κεφαλής διότι κατά την Καθαρή Δευτέρα έκαναν κεφάλι ‘’μεθούσαν’’ οι εκδρομείς, βρίσκεται στην περιοχή Παπαθανασίου στο Κουρέντι στο άλσος, σήμερα του Υποσμηναγού Δ. Στρατάκια πάρκο. Ο οποίος Υποσμηναγός κατέπεσε στην θάλασσα έξω από Σκύρο όταν πετούσε σε εκπαιδευτική νυχτερινή πτήση. Κατά την επίσκεψή μου στον φάρο χρειάστηκε άδεια απ’ το Π. Ναυτικό διότι είναι στρατιωτικός χώρος. Ο Φάρος είναι κατασκευασμένος από το 1876 και έχει 2 αναλαμπές ανά 18’΄ λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και την ημέρα διότι τα τζάμια που περικλείουν τον φάρο μπορούν να προκαλέσουν υψηλές θερμοκρασίες με απρόβλεπτες συνέπειες από τον καλοκαιρινό ήλιο, αν δεν περιστρέφεται ο μηχανισμός του φάρου, ανέφερε ο φαροφύλακας.
Φάρος στη ζωή σημαίνει σίγουρη και ασφαλή πορεία, αλλά ελπίδα και ασφάλεια για τις ρότες των ναυτικών. Φάρος το φως μέσα στην άγρια νύχτα.
Φάρος μια λέξη που σπάνια χρησιμοποιείται στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, που όμως είναι τόσο σημαντική και τυχόν παράβλεψή του μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές.
Παρ’ ότι η τεχνολογία προσπαθεί μέσα από τα GPS να αχρηστεύσει την διαχρονική τους προσφορά, όμως ο φάρος παραμένει εκεί φάρος, προσφέροντας τις αιώνιες ανεκτίμητες υπηρεσίες του.
Οι φάροι κοσμούν ως ιστορικά και αρχιτεκτονικά σύμβολα παρηγοριάς και ασφάλειας μιας άλλης εποχής. 120 λιθόκτιστοι και 34 αποτελούν θαλασσοδαρμένα κτίρια – μνημεία
Υπάρχει στην βορειοδυτική Ισπανία, ο αρχαιότερος ρωμαϊκός φάρος του 2ου αιώνα και αποδίδεται στον δικό μας τον Ηρακλή, που ο μύθος τον θέλει να σκοτώνει τον γίγαντα Γηρυόνη και να θάβει το κεφάλι του στο σημείο του φάρου, που θεωρείται ομοίωμα του φάρου της Αλεξανδρείας, γιαυτό και φέρει το ελληνικό όνομα Farum Brigantium απ’ το όνομα της πόλης Brikantia.
Μπορεί να τον προσπεράσεις… χωρίς να σου στοιχίσει, εξ’ άλλου εσύ δεν είσαι ναυτικός.
Φρυκτωρίες [πυρσοί] ήταν ένα οργανωμένο σύστημα με φωτιές σε κορυφές βουνών και πρώτο εμφανίστηκε στον μυκηναϊκό πολιτισμό, και αυτό το βλέπουμε με το τέλους του τρωικού πολέμου να μεταδίδεται μέσω των Φρυκτωριών – εγκαταστημένες σε κορυφές ελλ. βουνών- για να πληροφορείται η Κλυταιμήστρα στις Μυκήνες από τον Αγαμέμνονα, όπως αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου. Μάλιστα μία φρυκτωρία από τις δέκα, ήταν εγκαταστημένη στο Μάκιστο όρος το σημερινό Κανδήλι της Εύβοιας βόρεια της Χαλκίδας, και ήταν έργο της πόλης Μάκιστος της Ηλείας.
Υπάρχει και παγκόσμια μέρα των Φάρων η 27 Αυγούστου .
Περίπου 150 παραδοσιακοί πέτρινοι φάροι στέκουν ακόμη όρθιοι σε νησιά, βραχονησίδες ακρωτήρια να αποτελούν μνημεία της ναυτικής παράδοσης, και με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή νάναι έργα παγκόσμιας κληρονομιάς. Αυτή η λειτουργική απομονωμένη και απομακρυσμένη φαρική διαδικασία ουδέποτε έπαψε να γοητεύει την ανθρώπινη συλλογική φαντασία. Το ελληνικό φαρικό δίκτυο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Πριν από το Β’Π Π. είχαμε σε λειτουργία 400 στο σύνολο φάρους, οι γερμανοί – ναζί μας τους αποδεκάτισαν. Στην Άνδρο δημιουργήθηκε ο σύλλογος φίλοι των Φάρων, που ενδιαφέρεται για την καλή κατάσταση των φάρων.
Υ. Σ. Στην κυριολεξία με εντυπωσίασε η ‘’οδός Φάρου’’ μια ανάλαφρη προσφορά που σαν ναυτική με το λουλακί χρώμα χώρα ν’ αγνοούμε το σοβαρό έργο όλων όσων ασχολούνται με τους φάρους, και την διαχρονική ασφάλεια που παρέχουν στην αποκλειστική πρώτη παγκόσμια Ελληνική . ναυτιλία. Οι φάροι αποτελούν για τους έλληνες της θάλασσας ιαματική, και ψυχική ανάταση Η τεράστια ευθύνη που φέρουν οι φαροφύλακες, και αφού η παραμικρή αμέλεια μπορεί να οδηγήσει ένα διερχόμενο πλοίο σε αόρατα βράχια και το πλήρωμά του στον θάνατο. Η μεγάλη αγωνία για τον φαροφύλακα ήταν η αλλαγή βάρδιας όταν είχε κακοκαιρία – ανέμους με μποφόρ.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP