Γαίας

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Γαίας. (Από το 1991)

Γαία: Αρχέγονη Μυθική θεότητα των Αρχαίων Ελλήνων. Είναι η Μεγάλη Μητέρα, (των Ολύμπιων θεών) που γεννά έναν θεό, τον Ουρανό, ο οποίος θα τη γονιμοποιήσει και πλέον θα είναι και μητέρα και σύζυγος. Από ετούτη, βεβαίως, προέρχονται όλα τα καλά, η αφθονία, η ζωή, μα και η αδυσώπητη φθορά του θανάτου. Με την δύναμη του θεού του φωτός, και του θεού των υδάτων Ασωπού, τα φυτά φυτρώνουν στην Γαία – γη, αναπτύσσονται, ωριμάζουν, γονιμοποιούνται και με το σπόρο τους (εν δυνάμει ζωή) επιστρέφουν στα σπλάχνα της Γης για να δώσουν νέα ζωή. Όταν οι συνθήκες των στοιχείων της φύσεως το ευνοούν. Το κοσμικό δημιουργικό ζευγάρι Χάος – Έρωτας μεταμορφώνουν το πάν στην κοσμογονία, με συνέχεια του μύθου της Περσεφόνης.
Ο πρώτος της σύζυγος, ο Ουρανός, θανάτωνε δίχως έλεος τα παιδιά του για να μένει κοντά της ισχυρός και ανενόχλητος. Η Γαία, όμως βρίσκει την ευκαιρία να τον αντικαταστήσει στο κρεβάτι με το γιό της Κρόνο, ο οποίος του αφαιρεί τα γεννητικά όργανα -του Ουρανού πατέρα- αχρηστεύοντας έτσι τη γονιμοποιό δύναμη για χάρη του γιου της. Απ’ τα σταγονίδια του αίματος τ’ Ουρανού, αφήνει να γεννηθούν οι Ερινύες, οι Γίγαντες, οι τρομερές δυνάμεις του θανάτου και της φθοράς. Την ίδια στιγμή, τα γεννητικά του όργανα διασκορπίζονται απ’ τον Κρόνο στη Θάλασσα και απ’ τον αφρό της αναδύεται η θεά του έρωτα και της ζωής, η Αφροδίτη. Όμως κι ο Κρόνος έκανε ότι και ο Ουρανός έτρωγε τα παιδιά του οπότε η Γαία κατέφυγε στον Δία για να προστατέψει απ’ αυτήν την κατάρα τα παιδιά της.
Οι υπό εκκόλαψη οργανισμοί και το ανόργανο υλικό αποτελούν μέρος του δυναμικού που με το κατάλληλο περιβάλλον η Γαία – γη διατηρεί τη ζωή.
Ένα παράδειγμα είναι οι φακές που φυτρώνουν στα κεσεδάκια των μαθητών του δημοτικού σχολείου, απαιτούνται τα φυσικά στοιχεία να είναι εκεί, ήτοι το φως το χώμα το νερό, ο ατμοσφαιρικός αέρας, και αυτά τα στoιχεία δημιουργούν την θεού ζωή.
Η Μεγάλη ετούτη θεά λατρευόταν παντού στον αρχαίο κόσμο, τουλάχιστο μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή σαν θεά της γονιμότητας, είναι μια συνέχεια της μητρογονικής οικογένειας Γαίας, Δήμητρας, Περσεφόνης, Κυβέλης.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP