Γαζή

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Γαζή. (Από το 1976)

Γαζής Άνθιμος (1758 Μηλιές Βόλου – 1828 Σύρος): Λόγιος διδάσκαλος του Γένους και κληρικός, διαφωτιστής και χαρτογράφος. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γκάζαλης Αναστάσιος.
Στη Βιέννη, ήταν εφημέριος, και παράλληλα σπούδαζε μεταξύ των άλλων ξένες γλώσσες, από το 1811 εξέδιδε το περιοδικό «Λόγιος Ερμής». Εκτός αυτού, προχώρησε στην παραγωγή χαρτών της Ελλάδας και Ευρώπης εξέδωσε την χάρτα του Ρήγα σε μικρότερο μέγεθος , συνέγραψε γεωγραφικά βιβλία και το μέγα τρίτομο αρχαίο Ελλ. λεξικό, λέγοντας πως «το ‘χει χρεία μεγάλη η φυλή μου το Γένος μου». Επίσης, ίδρυσε τη Φιλόμουσο Εταιρεία, η οποία θεωρείται ο πρόδρομος της Φιλικής Εταιρείας και ως επίφαση της ύπαρξής της χρησιμοποιούσε το επιχείρημα πως στόχος της ήταν η συλλογή χρημάτων για την ελληνική παιδεία.
Στην Οδησσό που βρέθηκε για συλλογή ρουβλίων, ο Σκουφάς τον μυεί στην Φ. Εταιρεία. Το 1817 ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου προσπαθεί να μυήσει στη Φιλική Εταιρεία Φαναριώτες προσωπικότητες . Πέρασε στην Ελλάδα και αγωνιωδώς προσπάθησε να αφυπνίσει, να μυήσει τους υπόδουλους Έλληνες στο Μεγάλο Σκοπό. Το 1821 κήρυξε την επανάσταση στην περιοχή του Πηλίου αλλά καταπνίγει. Στην συνέχεια, βρέθηκε στην Πελοπόννησο και συμμετείχε στις Συνελεύσεις ως Θεσσαλός εκπρόσωπος, εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, πρόεδρος της διοίκησης της Στερεάς Ελλάδας που ιδρύθηκε το 1821 στην Άμφισσα. Μελέτησε και σχεδίασε πρόγραμμα στοιχειωδών αλληλοδιδακτικών σχολείων, Λυκείων και επιστημονικών σπουδών Νομικής, Φιλοσοφίας και Θεολογίας για τις μεγάλες ανάγκες του νεοσύστατου ελληνικού κρατιδίου, που έμελλε με την προσδοκία όλων να δημιουργηθεί.
Απογοητευμένος και πολύ πικραμένος, διότι δεν είχε κανένα στήριγμα πουθενά, απομακρύνθηκε από τα κοινά και δεν έπαψε να βοηθάει όσους του το ζητούσαν. Πέθανε στην Σύρο το 1828, όπου υπηρετούσε ως σχολάρχης. Καθιερώθηκε ως λόγιος διαφωτιστής, άνθρωπος της πνευματικής μόρφωσης-αφύπνισης του Γένους, που το πλάκωνε η τουρκιά.
Στη διαθήκη του, ότι εξουσίαζε, όπως δηλώνει, το αφήνει στη Σχολή των Μηλεών Πηλίου. Ανάμεσα σε αυτά που δώρισε ήταν και η βιβλιοθήκη του με την μεγάλη εργογραφία του.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP