Γοργοποτάμου

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Γοργοποτάμου. (Από το 1992)
Γοργοπόταμος: Ποταμός του νομού Φθιώτιδας, που πηγάζει απ’ το βουνό Οίτη, καταλήγει στο Σπερχειό ποταμό και χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο, παλαιότερα είχε πρόσβαση απ΄ ευθείας με τον Μαλιακό. Στην αρχαιότητα λεγόταν Δούρας και κατ’ εντολή του Δία όφειλε να σβήσει τη φωτιά του Ηρακλή, την οποία ο ήρωας είχε υποστεί από το δηλητήριο των φιδιών, με το οποίο είχε εμποτιστεί ο χιτώνας που του έστειλε για επανωφόρι η απατηθείσα σύζυγός του Δηιάνειρα. Και αυτό για να τον εκδικηθεί, επειδή ερωτοτροπούσε με την Ιόλη, την όμορφη κόρη του βασιλιά της Οιχαλίας Ευρύτου. Γοργοπόταμος ή Τούρνοβο χωριό μέσα στο πράσινο σε 950 μ. υψόμετρο.
Ο Γ. έγινε πασίγνωστος, διότι η γέφυρα που διαθέτει για τη διέλευση των τρένων Θεσσαλονίκης Αθήνας, και πού έχει μήκος 211 μ. και ύψος 30 μ, κι ανατινάχθηκε τη νύχτα στις 25 Νοεμβρίου του 1942 από τις Ελληνικές Αντάρτικες δυνάμεις, που για πρώτη φορά συνεργάστηκαν μεταξύ τους και μαζί με τους Εγγλέζους καταδρομείς κατάφεραν να επιφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα για 8 βδομάδες στους Γερμανούς κατακτητές, οι οποίοι πυρετωδώς μετέφεραν εκείνη την περίοδο πρώτες ύλες για τα μέτωπα του πολέμου στην Μέση Ανατολή. Την φύλαγαν 100 Ιταλοί και 5 Γερμανοί στρατιώτες. Το κατόρθωμα είχε παγκόσμια απήχηση και αναπτέρωσε το ηθικό της εθνικής αντίστασης και του λαού.
Οι αντιστασιακές δυνάμεις ήταν μέλη του δεξιού ΕΔΕΣ με ηγέτη τον Ναπολέοντα Ζέρβα και του αριστερού ΕΛΑΣ με ηγέτη τον πρωτοκαπετάνιο του τον Άρη Βελουχιώτη. Αυτή η μοναδική και αποφασιστικής σημασίας συνεργασία των, είχε και αντίποινα απ’ τους Γερμανούς, οι οποίοι εκτέλεσαν σ’ αυτό το σημείο 19 Έλληνες πατριώτες. .Υπάρχει ερωτηματικό για το εάν Άρης είχε ενημερώσει το κόμμα του, διότι από τότε ο Άρης ήταν παροπλισμένος για κάμποσο καιρό.
Η γέφυρα επισκευάσθηκε απ’ τους Γερμανούς, αλλά το 1944 υποχωρώντας από την Ελλάδα, την ανατίναξαν οι Γερμανοί, για να ανακατασκευαστεί και πάλι το 1948. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες στον τόπο τούτο εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου η υπέρλαμπρη αυτή πράξη – επέτειος της ενωμένης Εθνικής μας Αντίστασης.
Στην επέτειο του 1964 παλαιά νάρκη αμερικάνικης κατασκευής εξερράγη σκοτώνοντας 14 άτομα, και τραυματίζοντας 80 επισκέπτες.
Η εθνική παραπάνω συνεργασία των αντιστασιακών ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, δυστυχώς δεν κράτησε και πολύ και το λεχθέν ‘’ότι χωρίς τον Άρη δεν θα γινόταν η επιχείρηση και χωρίς τον Ναπολέοντα δεν θα πετύχαινε’’ τα λέει όλα. Όμως την συνεργασία τους την είχε μεγάλη ανάγκη ο Ελληνισμός παρ’ ότι οι Άγγλοι μοίραζαν με τα αεροπλάνα τους τις δεξιές και τις αριστερές αρβύλες μισές στους μεν μισές στους δε κάνοντας την δουλειά τους, και είναι υπόλογοι για την συμφορά της Ελλάδας λίγο μετά, στον εμφύλιο του 1946 – 49.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP