Γοβιού

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Γοβιού. (Πλησίον της παλαιάς γέφυρας. Από το 1900.)

Γοβιός ή Γοβγίνας Αγγελής (Λίμνη Ευβοίας 1780 – Βρυσάκια Ψαχνών 1822). Αγωνιστής του 1821, που πήρε το όνομα Γοβιός καθώς ο πατέρας του, που είχε το επίθετο Τζουτζάς, συνήθιζε να ψαρεύει γοβιούς, πράγμα υποτιμητικό για τη ναυτική πολιτεία της Λίμνης γιαυτό και κόλλησαν το παρατσούκλι.
Ο Αγγελής από νεαρή ηλικία μπήκε στο χώρο της κλεφτουριάς και εντάχθηκε στη Φιλική Εταιρεία, ενώ ήδη είχε προσχωρήσει νωρίτερα στο στρατό της αυλής του Αλή πασά. Γεγονός, που θεωρείται πως το έκανε για καιροσκοπικούς (προσωπικούς) λόγους, καθώς είχε συγκρουστεί με τους Κοτζαμπάσηδες της πατρίδας του. Κατά την παραμονή του στην αυλή του Αλή γνωρίσθηκε με τους σημαντικούς αρματολούς του Αγώνα της Στερεάς Οδ. Ανδρούτσο Γ. Καραϊσκάκη. Στη διάρκεια του Αγώνα ακολούθησε τον Οδυσσέα και πολέμησε πλάι του στο Χάνι της Γραβιάς (8 Μαΐου 1821), την ίδια ημέρα που η πατρίδα του, η Λίμνη, πρώτη στον ευβοϊκό χώρο ύψωνε την επαναστατική σημαία. Τον Ιούλη του ιδίου έτους κλήθηκε (απ’ τους οπλαρχηγούς της Εύβοιας και τους πρώην διώκτες του Προκρίτους της Λίμνης) -ως έμπειρος και άξιος πολεμιστής- να αναλάβει τη διοίκηση του στρατοπέδου των Βρυσακίων και του ευβοϊκού Αγώνα.
Εκεί, έχοντας συμπολεμιστές του το Νικόλα Κριεζώτη και το Ναύαρχο Αλέξανδρο Κριεζή, έδωσε δύο νικηφόρες μάχες με σημαντικότερη αυτήν της 15ης Ιουλίου 1821, που κράτησε 7 ώρες και κατατρόπωσε τις επίλεκτες δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη. Mία αντιπαράθεση με μια ομάδα κλεφτών που συνεργαζόταν μαζί της ο Αγγελής, είχε δυσάρεστες εξελίξεις, συγκεκριμένα με την οικογένεια των Μπαλαλαίων, και για τον Αγώνα και γενικότερα. Όμως, στις 28 Μαρτίου 1822 τόσο Αγγελής Γοβιός, όσο ο αδελφός του Αναγνώστης, αλλά και ο υπαρχηγός και συμπολεμιστής του οπλαρχηγός Κώτσος Δημητρίου έπεσαν σε καλοστημένη ενέδρα των Τούρκων, στην οποία φαίνεται η συνενοχή των πρώην συμπολεμιστών (Μπαλαλαίων) του Γοβιού. Αποτέλεσμα του γεγονότος να χάσουν τη ζωή τους. Τόση ήταν η μανία του Ομέρ που έδωσε εντολή ν α περιφέρονται τα ακέφαλα σώματα (για εκφοβισμό) στους δρόμους της Χαλκίδας.
Όλοι οι ευβοιώτες ιστοριογραφείς Βρανόπουλος, Γουναρόπουλος τιμούν τον ήρωα των Βρυσακίων ως τον αετό της Εύβοιας.
Κοντά στον τόπο της θυσίας τους (λίγο έξω απ’ τα Ψαχνά της Εύβοιας, στη διασταύρωση της κεντρικής οδικής αρτηρίας προς τη Β. Εύβοια) υπάρχει ένας ευμεγέθης μπρούτζινος ανδριάντας του λαμπρού πολέμαρχου Αγγελή Γοβιού. Οι συμπατριώτες του έχουν και αυτή τιμήσει τον Αγγελή Γοβιό, τοποθετώντας μια επιβλητική μαρμάρινη προτομή του σε κεντρική πλατεία της γενέτειρας. Φέρεται στον κατάλογο της Αρβανίτικης φάρας.
Για σένα μωρ΄ Αγγελή κλαίει το Γριπονήσι
Που χάθηκες κατακαμπής με όλο το γιουρούσι
Εσύ δεν επολέμαγες μες στης Γραβιάς το Χάνι
Μ’ οχτώ χιλιάδες Γκέγκηδες και βγήκες παλληκάρι;

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP