Γρεβενών

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Γρεβενών.
Γρεβενά: Πρωτεύουσα ομώνυμου νομού Γρεβενών με την ονομασία της να απαντάται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η ίδρυση της πόλης άγνωστη, όμως τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές, που έγιναν, αποκάλυψαν ξίφη και χάλκινα κράνη χρονολογούμενα από τον-4ο αιώνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Στην Τουρκοκρατία ήταν κέντρο και ορμητήριο κλεφτών και αρματολών. Το ίδιο και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Μάλιστα, εκεί (δίπλα στο χωριό μου) υπήρχαν σημαντικά λημέρια των ανταρτών και κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1940 -1944), αλλά και στα χρόνια του Εμφυλίου (1946-1949), έχοντας ως πρωτεργάτες τούς πολλούς ορεσίβιους Βλάχους, που ζούσαν στην περιοχή.
Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργοκτηνοτροφική, η οποία κατέχει τον πρωτεύοντα παραγωγικό και οικονομικό λόγο. Η περιοχή διαθέτει την μεγαλύτερη και καλύτερη αναγνωρισμένη ποικιλία άγριων μανιταριών με την ανάλογη γιορτή, γιαυτό και αποκαλείται ο νομός των μανιταριών, μάλιστα γράφεται πως όλα τα μανιτάρια τρώγονται, μερικά όμως μια φορά – διότι μερικά από αυτά είναι δηλητηριώδη. Διαθέτει το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Στις Μηλιές Γρεβενών το 2007 βρέθηκαν απολιθωμένοι χαυλιόδοντες μήκους 502 εκατοστών και ηλικίας τριών εκατομμυρίων ετών, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά. Νοτίως και πλησίον της πόλης των Γρεβενών υπάρχουν ηφαιστειογενείς καμινάδες ύψους 5-6 μ., που είναι όμοιες- ανάλογες εκείνων της Καππαδοκίας.
Η υψομετρική Σαμαρίνα στα 1550 μ. το κεφαλοχώρι Ζιάκας αφιερωμένο στον μεγάλο και γενναίο οπλαρχηγό ήρωα του ‘21 Θεόδωρο Ζιάκα, τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP