Ιώνων

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Ιώνων. (Αλωνάκι. Από το 1959.)
Ίωνες: Οι κάτοικοι της παραλιακής Ιωνίας της Μικράς Ασίας, καθώς και των νησιών: Χίου, Σάμου, Ικαρίας. Στην ίδια περιοχή πριν το -2000 κατοικούσαν οι Χετταίοι, οι Κάρες και οι Πελασγοί. Απ’ το -14ο αιώνα αρχίζει ο εποικισμός των περιοχών από Μυκηναίους τους Ίωνες της Αττικής και της Εύβοιας, που ήταν απόγονοι του βασιλιά και γενάρχη των Ιώνων Ίωνα γιο του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.
Πολλοί Μικρασιάτες Ίωνες μετά τον Τρωικό πόλεμο διασκορπίστηκαν παντού, άλλοι στην Εύβοια, άλλοι στην Αττική, και πολλοί παρέμειναν στην Ιωνία.
Οι Ίωνες ως ελληνικό φύλο είχε δική του διάλεκτο, την αττική, και οι ‘Ίωνες τη δική τους τέχνη και τον δικό τους αρχιτεκτονικό ρυθμό, τον ιωνικό των κιόνων, που διέφερε σημαντικά του δωρικού, ήταν πρωτοπόροι στα γράμματα και τις επιστήμες, με κορυφαίους πρωτεργάτες τον Θαλή τον Μιλήσιο, τον Ηράκλειτο τον Εφέσιο, τον Αναξαγόρα, τον Αναξίμανδρο και άλλους, οι οποίοι εν κατακλείδι δημιούργησαν τον ελληνικό και κατ’ επέκταση στον δυτικοευρωπαϊκό στοχασμό. Οι Ίωνες φιλόσοφοι της μεταφυσικής έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς τη φύση, όπου αναζήτησαν την αρχή του κόσμου, διακηρύσσοντας πως η ύλη διαθέτει ζωή στο αρμονικό σύμπαν με βασικό συστατικό το νερό (Θαλής), ενώ ο Αναξίμανδρος έλεγε πως αρχή της κοσμικής ύλης είναι το άπειρο (πειρόν = γη) και ότι η θεμελιώδης πραγματικότητα είναι αισθητή και όχι πραγματική. Από την άλλη ο Αναξιμένης θεωρούσε ως βάθρο των πάντων ήταν τα στοιχεία της φύσης ήτοι τον ήλιο τον αέρα, που με το νερό και τη γη θεμελίωναν την κοσμογονία. Ακόμη πρέσβευε ότι τα πάντα τελούν υπό κίνηση και φθορά στο ρυθμό της βαρύτητας, αρμονίας, και πως με το λόγο διατυπώνονται οι θεωρίες του κόσμου – σύμπαντος.
Ιωνία, το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού με πρωτεύουσά του τη Σμύρνη (Ισμίρ) και με κέντρο πολιτισμού την Έφεσο (Εφές) γενέτειρα του φιλοσόφου Ηράκλειου, και την Μίλητο του Θαλή.
Σήμερα η Ιωνία, κατέχεται από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία μας και μιλάνε πως είναι του Ρωμαϊκού πολιτισμού όλα τα έργα. Για την Ιωνία την διαιώνια και διαχρονική πρωτεύουσα είναι η Σμύρνη όπου μετά 1922 έπαψε να ακτινοβολεί και την σκυτάλη την πήρε η Ν. Σμύρνη και της Ιωνίας η Ν. Ιωνία της Αττικής. Γιουνανιστάν για τους Τούρκους η Ιωνία και κατ’ επέκταση η Ελλάδα και οι Έλληνες. Έφεσος ,Μίλητος, Αλικαρνασσός κέντρα διαφωτισμού στην αρχαιότητα. Πέρσες, Μ. Αλέξανδρος, Ρωμαίοι, Βυζάντιο, Τούρκοι, οι διαδεχόμενοι κατακτητές της.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP