Ηρακλέους

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Ηρακλέους. (Κάνηθος. Από το 1959.)
Ηρακλής: Ο διασημότερος και προσφιλέστερος ήρωας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, Γεννήθηκε στην Θήβα και ήταν γιος του Δία και της Αλκμήνης και πού ενσαρκώνει τη δύναμη της ανθρώπινης φαντασίας. Από τα μαθητικά μας χρόνια ο Ηρακλής ζει στην άκρη του μυαλού μας με τους άθλους του, με τους οποίους εμείς τα αγόρια ταυτιζόμασταν και θα θέλαμε να του μοιάσουμε. Προτίμησε τον δύσκολο δρόμο της Αρετής κάνοντας αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε.
Κατά τους αρχαίους συγγραφείς από την εφηβική του ηλικία είχε ήδη δείξει τα προσόντα της δύναμής του, της αποκαλούμενης Ηράκλειας. Τιμωρημένος απ΄ το Μαντείο των Δελφών για τον φόνο των παιδιών του εκτίει την ποινή για 12 χρόνια κοντά στον βασιλιά των Μυκηνών Ευρυσθέα, και εκείνος του αναθέτει κάθε χρόνο να εκτελέσει αντίστοιχα κ’ ένα άθλο. Ήτοι: Έπνιξε το λέοντα της Νεμέας, σκότωσε την Λερναία Ύδρα, έπιασε το ελάφι με τα χρυσά κέρατα (Κερκίτη έλαφο), εξολόθρευσε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Ακόμη τον βρίσκουμε να σκοτώνει τον ταύρο του Μίνωα, να καθαρίζει τους στάβλους του Αυγεία (του βασιλιά της Ίλιδας), να συλλαμβάνει τα άλογα του Ευρυσθέα που τρέφονταν με σάρκες ανθρώπων, να φέρνει τη ζώνη της Ιππολύτης (της βασίλισσας των Αμαζόνων), να αρπάζει τα γιγαντιαία βόδια του βασιλιά των Βαλεαρίδων αφού πρώτα σκότωσε το σκύλο του Όρθρο, να κατεβαίνει στον Άδη και να φέρνει το φύλακα Κέρβερο στο αφεντικό του τον Ευρυσθέα.
Ο Ηρακλής συνδέεται και με την Εύβοια, καθώς όταν αγάπησε την Ιόλη (την όμορφη κόρη του Ευρύτου, του βασιλιά της ευβοϊκής πόλης Οιχαλία) και για τις αταξίες του η Δηιάνειρα, η γυναίκα του, του έστειλε έναν χιτώνα εμποτισμένο σε δηλητήριο, που σαν τον φόρεσε ο Η. του κατέσχιζε και του κατάκαιγε τις σάρκες του. Για να τον σώσει ο Δίας από τη φωτιά, έδωσε εντολή στο Γοργοπόταμο ποταμό να του σβήσει, τους πόνους, χρησιμοποιώντας τα πλούσια νερά του.
Στην Εύβοια που διέμενε με την αγαπημένη του Ιόλη ετελούντο αγώνες προς τιμήν του, κάθε 4 χρόνια, τα Ηράκλεια, το όνομά του θεωρήθηκε προστάτης στους αθλητικούς και αγωνιστικούς χώρους, μάλιστα λέει η σύζυγός μου που διένεμε στον Αι Γιάννη πως είχε βρεθεί κάτι σχετικό με μυθικό ήρωα.
Ο Η. πέραν της υπερφυσικής του δύναμης θεωρούνταν αφελής, άξεστος και αγροίκος. Όμως, οι μοναδικοί και αξιοθαύμαστοι και απίστευτοι άθλοι του είναι προέκταση της ανθρώπινης προσπάθειας να εξελιχθεί πέραν των φυσικών του δυνάμεων που έγιναν: έπος, τραγωδία, όπως ‘’ο Ηρακλής Μαινόμενος‘’ μια αφήγηση του Ευριπίδη μεταξύ θεανθρώπου και σάτιρας. Ένας δυνατός λέμε ότι διαθέτει ηράκλειο δύναμη. Έμβλημα από Ηρακλείδες φύλαγαν το βασιλικό μας στέμμα από τους αρχαιολάτρες Βαυαρούς του Όθωνα βασιλιά του νέου ελληνικού κρατιδίου. Παράγωγα του Ηρακλή, ηράκλειο έργο, ηράκλειος νίκη. Επίσης βρίσκουμε τις Ηράκλειες στήλες στα στενά του Γιβραλτάρ.
Η σημερινή οδός Ηρακλέους αρχικά ήταν Ορφέως, στη συνέχεια μετονομάστηκε διαδοχικά σε Τραπεζοντίου, Ναυπλίου , Φίλωνος.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP