Ήρας

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Ήρας. (Αλωνάκι. Από το 1959.)
Ήρα, μεγάλη θεά του ελληνικού Πανθέου. Αδελφή και σύζυγος του Δία, κόρη του Κρόνου και της Ρέας. Η βασίλισσα των θεών. Βέβαια, ο Δίας ως ο μέγιστος των θεών που ήταν, με όποια το επιθυμούσε συνευρισκόταν ερωτικά και αυτό την έκανε ζηλόφθονη, αντιπαθητική, μνησίκακη και υπερβολική αλλά στο τέλος τον συγχωρούσε. Ήταν μια θεά γυναίκα μ’ όλα τα όσα προβλήματα έχουν και τα σημερινά ανδρόγυνα. Ως θεά λατρευόταν παντού και ιδιαίτερα στο Άργος και τη Σάμο. Τη θεωρούσαν προστάτιδα του θεσμού του γάμου και των πόνων της γυναίκας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Εκτός από (τον Άρη και την Ήβη) τα νόμιμα παιδιά της με το Δία, είχε και τον Ήφαιστο που τον απέκτησε, όπως λέει ο Ησίοδος, μόνη της. Και αυτό μόνο και μόνο για να εκδικηθεί το Δία. Για το ίδιο ζήτημα ο Όμηρος αναφέρει πως τον απέκτησε με τον Τυφώνα, το ανθρωπόμορφο τέρας και σκληρό αντίπαλο του Δία. Ένα άλλο της παιδί ήταν η Ελευθερία, που θεωρούνταν θεά της Μητρότητας, λέτε γιαυτό λένε σήμερα καλή λευτεριά στις έγκυες, ή που έχουν για προστάτη τους τον Άγιο Ελευθέριο;
Σε άλλες αναφορές τη βρίσκουμε να κυνηγά την Άρτεμη, διότι επρόκειτο να γεννήσει παιδιά που προέκυψαν μετά τη συνεύρεσή της με το Δία στη Δήλο. Ακόμη τη συναντάμε στα ερείπια της Τροίας, αντιστρατευμένη τον Πάρη, ο οποίος την είχε προσβάλλει με την προσφορά του μήλου της Έριδος προς τη – θεωρουμένη ως την ομορφότερη όλων των γυναικείων θεών την Αφροδίτη. Συνάμα, τη θέλουν να διανυχτερεύει στο βουνό – της Νότιας Εύβοιας – Όχη, στα Δρακόσπιτα, όπου επέλεξε ο Δίας για να συνευρεθεί μαζί της, με την ‘’οχεία – συνουσία – μεθερμηνευόμενο κάτ’ άλλους σε άρνησή της προφανώς [όχι] πήρε το όνομα το επικείμενο βουνό Όχη.
Ηραίους, ναούς αφιερωμένους στην Ήρα, συναντάμε σε πολλούς ελληνικούς τόπους, όπως στο Άργος στην Ολυμπία, και το σημαντικότερος ο Ηραίος ναός στη Σάμο έργο του Αργείου του Πολυκλείτου.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP