Ιθάκης

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Ιθάκης.
Ιθάκη: Νησί του Ιονίου πελάγους και των Επτανήσων, που διοικητικά υπάγεται στην Κεφαλονιά και χωρίζεται με πορθμό 620 μ. απ’ τον κορμό της Κεφαλονιάς. Τόπος ξακουστός χάρη στον πολυμήχανο Οδυσσέα -του Ομήρου- με τις πολύχρονες περιπλανήσεις, τις ατέρμονες περιπλανήσεις σε όλη τη Μεσόγειο και τις μοναδικές επινοήσεις του για να φτάσει κάποτε στο λατρευτό του τόπο –νόστο της Ιθάκης, σ’ αυτό το γεγονός στάθηκε πλάθοντας τους εξαίσιους στίχους του ο Αλεξανδρινός ποιητής Κ. Καβάφης ‘’Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να ναι ο δρόμος μακρύς’’. Το όνομά της παραμένει αναλλοίωτο, αμετάβλητο από τα Μυθικά χρόνια του Ομήρου. Δεν υπάρχει καθολική αποδοχή για το αν η Ιθάκη είναι αυτή που είναι, και για όσα λέει ο Στράβων για αυτήν, αφού αμφισβητείται ακόμα και αυτός ο συγγραφέας για τα αναγραφόμενα στοιχεία, είχε λένε άγνοια με την πραγματικότητα. Ο πόλεμος μεταξύ Κεφαλονιάς και ακόμη και της Λευκάδας καλά κρατεί για την ομηρική πατρίδα του Οδυσσέα. καθόσον δεδομένα αρχαιολογικά ευρήματα δεν υπάρχουν Η ΄΄Οδύσσεια΄΄ του Οδυσσέα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο ψυχικής περιπέτειας αλλά και καρτερικής υπομονής της Πηνελόπης και του Αργού -ο σκύλος του- να περιμένουν το αφεντικό τους. Αν και ντυμένος ζητιάνος ο Οδυσσέας για να μην αναγνωρισθεί από το βασίλειό του, όμως ο Άργος τον αναγνώρισε και πέθανε από την χαρά του.
Σε μεταγενέστερες εποχές η Ιθάκη βρέθηκε κάτω από την κυριαρχία των Μυκηναίων, των Ιλλυριών, των Ρωμαίων, των Βενετών, των Γάλλων, των Τούρκων 1798-1807 των Άγγλων, των Ρώσων, των Ιταλών.
Το 1864 ενώνεται μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου στο Ελληνικό Έθνος – κράτος. Το 1953 έπαθε μεγάλη καταστροφή απ’ το σεισμό, πού έγινε, αφήνοντας ερείπια και δεκάδες νεκρούς.
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος οπλαρχηγός του ‘21 ο Α. Μαβίλης ποιητής, ο Ι. Μεταξάς πολιτικός-δικτάτορας είναι μερικά απ΄ τα αναγνωρισμένα και μη τέκνα της Ιθάκης,
Σήμερα, το νησί της Ιθάκης αποτελεί έναν ιδιαιτέρως επιθυμητό τουριστικό προσδιορισμό.
ΥΣ. Για τον άνδρα μοι μούσαν πολύτροπον -τον Οδυσσέα- όταν εστάλει στο παλάτι του Παλαμήδη στην Σκύρο επίτηδες για να πάει τον Αχιλλέα στην Τροία, σοφίστηκε να μαζευτούν οι γυναίκες της Αυλής του βασιλιά για να τις μοιράσει δώρα, και διαπίστωσε πώς μια δεν ενδιαφέρθηκε για τα γυναικεία δώρα. Ε..αυτός ήταν ο Αχιλλέας που τον είχε ντύσει γυναικεία η μητέρα του Θέτιδα, για ν’ αποφύγει τον Τρωικό πόλεμο.
Για τον νόστο, ο αλεξανδρινός ποιητής Κ. Καβάφης φιλοσόφησε την επιστροφή στην ζωή στην πατρίδα με; Τους Κύκλωπες, και τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη την πατρίδα, αν δεν τους κουβαλάς μέσα σου, θα μπαίνεις σε λιμένες πρωτοειδομένους, πολλά πρωινά θα είναι γεμάτα με ευχαρίστηση και χαρά. Μη βιάζεις το ταξίδι σου, το φθάσιμο θά ναι ο προορισμός, καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει, και γέρος να αράξει στο νησί, θάσαι πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο, χωρίς την Ιθάκη δεν θάβγαινες στον δρόμο. Να εύχεσαι νάναι ο δρόμος μακρύς. Το ταξίδι μετράει και όχι ο προορισμός που θα σε περιμένει όπως και νάχει.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP