Καλλιπόλεως

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Καλλιπόλεως. (Από το 1993)
Καλλίπολη: Χερσόνησος και πόλη της Ανατολικής Θράκης, η οποία έχει λάβει το όνομά της από το Στρατηγό Καλλία. Κατέχει στρατηγική θέση στην είσοδο στα Δαρδανέλια Στενά. Οχυρώθηκε επιμελώς από τους βυζαντινούς και μετέπειτα από τους Τούρκους. Κατοικείτο μέχρι τον Α’ Π. Πόλεμο από Έλληνες οι οποίοι εξεδιώχθησαν, σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Η χερσόνησος της Καλλίπολης έχει μήκος 85 χμ. πλάτος 3 χμ.
Οι Άγγλοι είχαν τον διακαή πόθο να ελέγξουν τα στενά του Βοσπόρου, και έψαχναν για αφορμή και αυτή τους δόθηκε όταν οι Τούρκοι κήρυξαν πόλεμο με την Ρωσία, και στα πλαίσια του Μεγάλου Πολέμου οι Άγγλοι πίσω από ανταντ επενέβησαν στην Καλλίπολη.
Εκεί, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο έγιναν ομηρικές συγκρούσεις με τεράστιες απώλειες: 220.000 Τούρκοι νεκροί και 180.000 Γάλλοι και Άγγλοι της ανταντ. Οι της ανταντ επεδίωκαν στην κατάληψη της χερσονήσου, αλλά νικητές ήταν ο άξονας, οι Τουρκο Γερμανοί. Που συνέχισαν τις σφαγές στον Πόντο, στην Αρμενία, απ’ όπου ξεπήδησε ο τούρκος υπερεθνικιστής Αξιωματικός Μουσταφά Κεμάλ, τον οποίο θα τον συναντήσουμε και το 1922 στην Μικρασιατική Καταστροφή.
Οι Αυστραλό νέο Ζηλανδοί επειδή έχασαν χιλιάδες στρατιώτες, γιαυτό η μάχη της Καλλίπολης. έγινε θρύλος για τις πατρίδες τους και σε κάθε επέτειο οι παλαίμαχοι παρευρίσκονται στην Κ. από την Ζηλανδία έως την Αυστραλία.
Για τη μάχη της Καλλίπολης Ελευθέριος Βενιζέλος και βασιλιάς Κωνσταντίνος ήρθαν σε ρήξη που κράτησε μέχρι τέλους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Βενιζέλος ήθελε συμμετοχή με τις δυνάμεις της αντάντ, ενώ ο γερμανόφιλος βασιλιάς με τις γερμανικές δυνάμεις. Τελικά, δεν συμμετείχαμε. Αυτή η διαμάχη κράτησε δυστυχώς και συνεχίσθηκε και στοίχισε πάρα πολύ στο Ελληνισμό.
Η Καλλίπολη το 1920 με τη συνθήκη των Σεβρών παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, αλλά το 1923 με τη συνθήκη της Λοζάνης επιστράφηκε στην Τουρκία και έκτοτε μέσω αυτής της συνθήκης διεκδικεί να λέγεται ευρωπαϊκή χώρα.
Η μάχη της Καλλίπολης ήταν παρόμοιας εκείνης του Τρωικού Πολέμου, η ιστορία επαναλαμβάνεται.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP